27 февруари 2019 г.: Ден на розовата фланелка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

poster-den-na-rozovata-flanelka-2019Инициативата Ден на розовата фланелка датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

„Ключ към Училище без страх“ кани всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук:

Ден на розовата фланелка 2019 

Отбелязването на Деня ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

От тази година Фондация „Асоциация Анимус“, с подкрепата на МОН, Столична община и Фондация Оук, стартира нова програма „Клас от приятели“ за справяне с насилието и тормоза в училище в рамките на инициативата Ключ към Училище без страх.

Кампанията за Деня на розовата фланелка е съвместно с Национална кампания „Да Бъдеш Баща“, обединението „Детство без насилие и Партньорство за учене и действие.

Можете да качвате снимки и да споделете за протичането на Деня във вашето училище във Facebook в събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

Как да се включите?

Ако сте ученик, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 27 февруари.

Ако сте родител, можете да сложите розова риза, блуза, шал или лентичка в знак на солидарност, поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.

Ако сте учител, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията.

ВАЖНО!

• Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.

• Бъдете внимателни снимките да не накърняват чувствата на други хора.

• Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и би могла да ги представи в лоша светлина.

• Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

—————–
*Снимките, на които има деца, трябва да бъдат придружени от писмено 
съгласие на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,660 преглеждания

Comments are closed.