13 септември – Международен ден на шоколада
Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада. На този (за нас пълноправен) празник, ние потърсихме и открихме някои от най-интересните факти свързани с него и ги събрахме на едно място. Някои от са известни, други – неочаквани, някои ни подкрепят в зависимостта ни от него, а други ни съветват да бъдем умерени. При всички случаи сигурно е едно – имахме нужда от ден, в който да си го ядем с повод!
- Тъмният шоколад има повече какао (зърната, от които се прави шоколада) и по-малко захар от другите шоколади, затова се смята за по-здравословен от млечния и белия шоколад. Той съдържа много антиоксиданти, които подпомагат сърдечносъдовата система, като намаляват кръвното налягане.
- Флавоноидите, открити в какаовите продукти имат антиоксидантен, противовъзпалителен, противосъсирващ ефект, който може да намали риска от диабет, като подобрява чувствителността към инсулин.
- Миризмата на шоколад повишава тета мозъчните вълни, което ускорява релаксацията.
- Шоколадът може да причини главоболие и не се препоръчва в големи дози на хора, които страдат от мигрена или хорнично главоболие.
- Тъй като шоколадът съдържа високи дози кофеин и захар, шоколадовите продукти са до голяма степен винени за ADHD (хиперактивно разстройство) при децата.
- В Щатите повечето консумиран шоколад идва от какаови ферми. За съжаление много какаови ферми имат несигурни условия на труд, несправедливи заплати и трафик на детски труд.
- Според проучване на Университета Тюлейн през 2010, 1,8 милиона деца на 5-17 години са принудени да работят в какаови ферми из Айвъри Коуст и Гана. 40 процента от тези деца не учат и само 5 процента от тях са заплатени за работата. 35 000 от тези деца са жертва на трафик.
- „Феър трейд Сертифайд шоколад“ казва, че не използва злоупотреба с детския труд, но „Фейър Трейд шоколад“ представлява по-малко от 1 процент от 66 милиардния пазар на шоколад.
- Първият случай на „смърт от шоколад” е през 17 век в Чиапас, Мексико. По-висша класа испанци били толкова пристрастени към шоколада, че отказали да се придържат към наложена от църквата шоколадова забрана, която им забранявала да ядат или пият каквато и да е храна по време на църковната служба. В резултат на това жителите на града отказват не само да послушат забраната, но избрат да присъстват на богослужения в манастирите вместо това. Епископът, който приема закона по-късно е открит мъртъв в следствие на отрова, смесена с ежедневната му чаша шоколад.
- Думата „шоколад” идва от ацтекската дума „Xocolatl”, която иронично означава „горчива вода”.
- Най-големият шоколад правен някога е създаден през 2000 г. и тежи 5 000 паунда (около 250 килограма). Турин, Италия, може да се гордее с това постижение.
- Средният американец изяжда средно 22 паунда ( приблизително 10 килограма) бонбони всяка година. Това означава, че САЩ консумират приблизително 2,8 милиарда паунда (1, 4 милиона килограма) годишно, което се разделя почти поравно между шоколад и бонбони. Повечето европейци консумират значително по-малко от това.
- Докато US произвежда повечето шоколад и консумира повечето от него всяка година, швейцарците консумират най-много на глава от населението, следвани веднага от англичаните.
- Освен очевидните млечна и сладоледена индустрия, американските производители на шоколад използват около 1, 5 милиарда паунда (750 милиарда литра) мляко и консумират приблизително 3,5 милиона паунда (1, 7 милиона литра) мляко годишно.
- Шоколадовите производители напоследък използват 40% от бадемите по света и 20% от фъстъците.
- Шоколадът е технически отговорен за микровълновата печка. Учените експериментирали с микро вълни с надежда да създадат по-добри радари и в навечерието на Втората Световна война, учените тествали устройства, наречени магнетрони. Учен, наречен Пърси Спенсър, влезнал в лабораторията с шоколад в джоба си и осъзнал, че той започнал бързо да се топи. Тогава Спенсър осъзнал, че магнетронът можел потенциално да се използва за готвене на храна. Той успешно пробвал пукане на пуканки и след това опитал да сготви яйце, което се сготвило толкова бързо, че се взривило в лицето му.
- Всяка руско и американско пътуване в космоса включвало шоколад.
- На четвъртото си посещение в Америка Христофор Колумб представил какаовите зърна на Испанския двор. Крал Фердинанд и кралица Изабела не били впечатлени и отхвърлили шоколада като странна племенна измислица.
Прочетете още:
10 пробиотични храни, които да включим в диетата си
4,769 преглеждания