10 начина да отгледаш умно дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Грижата за бебето е работа на пълно работно време, че и повече – хранене, гушкане, люлеене, къпане, преобличане, пеене, игра и още куп неща от сутрин до вечер. Има обаче редица неща, които можем да направим, за да помогнем и на мозъка на нашето бебе да расте и да се развива. Да се даде основата на важни неврологични връзки, които ще му помогнат по-късно да се учи и развива по-добре в живота си от там нататък.

Ето списък с 10 неща, които може да направим като родители, за да дадем летящ старт на мозъчното развитие и интелигентността на бебето си.

Кърмете бебето си

Като започнем от самото раждане, ако изберем да кърмим бебето си, ние му даваме един прекрасен подарък, който ще продължи цял живот. Кърмата съдържа безброй съставки, някои от които се съдържат в адаптираните млека, но други не са в състояние да бъдат възпроизведени в нито една лаборатория. Една от най-важните и незаменими съставки е DHA, мастна киселина, която е отговорна за ранното развитие на  мозъка и неговото здравословно и правилно развитие. За да получава бебето ви повече DHA, е необходимо кърмещата майката да я набавя от храната си – от риба, най-вече сьомга и риба тон.

Холестеролът също е много важен за развитието на мозъка. Той се съдържа в изобилие в кърмата, а напълно липсва в адаптираните млека. Холестеролът осигурява основни компоненти за изграждането на нервните тъкани на растящия мозък, като миелин, например. Миелинът е “мазната” обвивка на нервите, която им помага нервите при пренасянето на информация от една част на мозъка или тялото към друга.

Четете на бебето си

Реално, ние може да започнем да четем на бебето си, дори още преди да се роди. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре. Четенето на книжки, подпомага проговарянето и обогатява речника (в началото бебето няма да използва много думи, но то си ги складира и когато му дойде времето, те влизат в употреба). Освен това внушава една любов към книгата, която ще му е от полза по-късно в детската градина и училището. Ако ние обичаме да четем, може да го правим  пред децата си. Знаем как те обичат да имитират и повтарят нещата, които правим.

Забавете въвеждането на твърда храна

Може да звучи много изкушаващо направо да прелетим през първата година на бебето и с нетърпение очакваме всеки етап от развитието му, включително и първата му хапка. Но все повече изследвания, както и личният опит на родители, ни показва, че е важно да държим бебето изключително само на кърма по-дълго време. Ако нямате специални препоръки от вашия педиатър, спокойно може да изчакате с въвеждането на твърда храна, чак след шестия месец. Това ще даде допълнително време на бебето ви да приема незаменимите съставки, които са така важни за растежа на мозъка.

Предлагайте здравословна храна

Когато дойде времето да предложите на бебето си твърда храна, мъдро и внимателно избирайте всяка лъжица. Запазете тази практика, колкото е възможно по-дълго време, докато детето е изцяло под ваш контрол. Още от самото начало се опитайте да създадете здравословни навици за хранене – повече постни протеини, пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни. Забравете за пакетираната, полу-готова храна, тя не е полезна, нито за тялото, нито за мозъка.

Използвайте езика на жестовете с бебето си

Освен, говоренето, много важно за развитието на малкия човек е и жестикулирането и показването на различни знаци с ръце. Може да започнете около четвъртия месец или да изчакате бебето да стане на 6-8 месеца. Има изследвания, които показват пряка връзка между езика на знаците с деца, които могат да чуват, повишава говоримия език и коефициента на интелигентност.

Избирайте интелигентни играчки

За ползите от играта няма да говорим, те са безброй и са ясни. Важното в случая са играчките, които избираме за детето си. Колкото и впечатляващи да са всички свирещи, пеещи и светкащи играчки в магазина, по-добре е да се спрем на простите дървени кубчета или пъзели, например. Те са тези, които ще развият въображението и ще са му в помощ при изграждането на координацията око-ръка. 

Пейте често на бебето си

Музиката не е само забавна, но нейното използване в ежедневието на бебето още от самото начало, може да проправи пътеки в неговия мозък за бъдещото учене на различни неща.  Деца, които растат под звуците на музика, пеят песни или танцуват получават това, което експертите наричат богата на сензорни стимули среда. Иначе казано, детето е изложено на разнообразие от вкусове, текстури, цветове и звуци. И децата, които растат в такава среда, получават повече от непосредствената радост и забавление. Учените вярват, че те формират повече нервни връзки.

Запознайте го с чужд език

Колкото по-големи ставаме, толкова по-трудно учим различни неща. А това в най-голяма степен важи за чуждите езици. Така, че ако имате възможност, още от рано запознавайте бебето си с думи и звуци на друг език. Ако имате близки, които са чужденци, не се колебайте да използвате и тяхната помощ. Помолете ги да говорят на втори език около детето, така че то да свиква с неговото звучене и особености от човек, на когото му е роден.

Окуражавайте креативността

Веднъж, щом бебето ви порасне достатъчно, поставете го да седне на пода и му дайте няколко цветни пастела и бели листа. Оставете го само да разбере какво се получава, когато цветовете се нанесат върху хартията. Да бъдеш умен не означава да си много добър с цифрите или с думите – артистичното изразяване е чудесен начин да изградиш мозъка на детето.

Масажирайте, прегръщайте и докосвайте бебето си

Когато галим бебето по главата или масажираме крайниците и тялото, също помагаме при изграждането на неврологичните връзки на бебето, а и заздравяваме връзката си с него. Освен това е толкова приятно и сладко, че може да го правим цял ден.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

100,826 преглеждания

Comments are closed.