10 лесни начина таткото да изгради връзка с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Няколко начина да изградим връзка татко – бебе

Ясно е, че жените имат предимство при изграждането на връзка с бебето, но това не означава, че трябва да се пренебрегва изграждането на връзка и между таткото и бебето. Нужно е само малко въображение, за да може бащата да се почувства почти толкова близо до бебето си, колкото и мама.


1. Говорете на бебето още преди да се роди

Изследвания са показали, че бебетата се научават да разпознават гласовете на родителите си от тези на непознати хора още от 30-тата седмица в утробата. Ако бащата говори на бебето преди да се роди, то ще се научи да разпознава гласа му от първия ден след раждането.


2. „Раждащи” татковци

Ясно е, че бащата не може да роди, но пък може да е съпричастен към този момент,
като присъства на него.


3. Нека пръстите говорят

Помолете вашият педиатър или специалист да научи както вас, така и партньора ви как да масажирате бебето. Масажите са прекрасен начин бащата и бебето да прекарват време заедно. Освен това ще имате възможност да си починете малко, а ще сте и спокойна, като знаете, че бебето ви е напълно спокойно и отпуснато в ръцете на таткото.

Освен емоционалните ползи, има и практични. Изследвания показват, че масажът е чудесен начин за улесняване на храносмилането, освобождава от колики и помага на дишането.
Някои жени дори твърдят, че масажите подпомагат растежа.


4. Кожа до кожа

Нека таткото изкъпе бебето. Това ще даде на майката възможност за почивка,
а бащата ще се почувства по-ангажиран с бебето, като е зает с важна работа с него.
Къпането е чудесен начин за изграждане на връзка между бащата и бебето.


5. Разходете се

Друга добра идея за таткото е да сложи бебето в кенгуруто и да си върши така работата – изглежда очевидно, но наистина това е прекрасен начин бащата да отметне задачите си
за деня, докато бебето се чувства близо до него.


6. Забавни танци

Бебетата често са стимулирани от музика и повечето от тях обичат да бъдат раздвижвани нагоре-надолу. Една забавна идея е таткото да грабне в прегръдките си бебето и да изтанцува едно буги или друг раздвижен танц с него. Освен че това е забавен начин за изграждане на връзката баща-бебе, възможно е дори таткото да успее да приспи бебето по този начин.


7. Разберете от какво се нуждае бебето ви

Прочетете всички бебешки книги и списания, които партньорката ви е насъбрала. Пълен мит е, че майчинството идва напълно естествено – повечето жени започват да се обучават за това какво ги очаква веднага след като разберат, че са бременни. Много майки и бащи се чувстват напълно ненаясно какво да правят с бебето, така че както майката, така и бащата е добре да се информират еднакво добре за предстоящите грижи. Колкото повече родителите разбират нуждите на бебето си, толкова по-уверени и спокойни ще се чувстват.


8. Да побягаме

Ако искате да сте в добра форма, нямате никакво извинение да не вземете с вас и бебето. Отидете на джогинг или разходка в парка с количката. Това ще приспи бебето, вие ще прочистите главата си, а свежият въздух ще е бонус и за двамата.


9. Сложете бебето да спи в леглото с вас

Има различни гледни точки по този въпрос, въпреки че това е практика с нарастващ брой поддръжници днес. От една страна се смята, че бебето не трябва да спи с родителите
в леглото, докогато не навърши 18 месеца, поради опасност от задушаване.

От друга страна, когато бебето е в леглото на родителите това подпомага изграждането на връзка между тях и улеснява кърменето. Има някои други фактори, които трябва да се вземат предвид: дали някои от родителите страда от епилепсия или диабет с нестабилни нива на кръвната захар или инфекция, дали някои или и двамата родители пушат, приемат алкохол
или други наркотични вещества. Ако няма някакви подобни причини за притеснение,
някои приемат, че няма нищо лошо в това детето да спи в леглото при родителите.

Бихте могли да се консултирате с вашия педиатър.


10. Дръжте се глупаво

Правенето на глупави физиономии и издаването на смешни звуци заедно с детето ви вероятно ще е единствения случай, в който това поведение ще е приемливо на обществени места,
така че се възползвайте. Освен всичко детето ви направо обожава тези моменти,
а вие ще се влюбите в реакциите му. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,659 преглеждания

Comments are closed.