10 часа седмично на открито пазят децата от късогледство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

swing_1894667c

Препоръчително е децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопията.

Децата трябва да бъдат насърчавани да играят навън, за да предотвратят появата на късогледство, предупреждават експерти, цитирани от в. „Дейли Мейл“.

Случаите на късогледство се увеличават, а експертите предупредиха, че е забелязва бум в случаите на „тежка миопия“. Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито.

„Забелязваме увеличение в броя на случаите на тежко късогледство, което е по-проблемния вариант“, заяви професор Катрин Роуз от Университета по технология в Сидни. Тя допълни, че външните фактори играят огромна роля при развитието на късогледството.

Хората мислеха, че миопията е генетично предопределена, от светкавичните промени става ясно, че не е генетично, а заради външни фактори. Тя отбелязва, че в страните с интензивен режим на образование, което води до това, че децата прекарват по-малко време на открито, случаите на късогледство са повече.

Проучване сравни китайските деца в Сидни с тези в Сингапур установи, че тези, живеещи в Австралия имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия след китайчетата в Сидни са 3% в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.

„Късогледството няма нищо общо с националността, а е изцяло свързана с начина на живот“, коментира професор Роуз. Препоръчително е децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопията.

 

Източник: www.vesti.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,198 преглеждания

Comments are closed.