Зеленчуци под прикритие
3 хитри рецепти за сурови плодово-зеленчукови шейкове
Да преборим любовта на децата към готовите храни с рафинирана захар е трудна задача. Не по-лесна е задачата ни да ги убедим да хапват повече зеленчуци и плодове. Но с малко хитрост, повече упоритост и блендер, можем да я направим постижима.
Целта на тези усилия са, разбира се, да храним децата си здравословно и разнообразно. Приготвянето на смутита и шейкове, е начин да поднесем зеленчуци и плодове, които в естествен вид са твърди или вида им не привлича малките деца. С помощта на блендер можем да постигнем копринена гладкост на смеси от различни кореноплодни зеленчуци и някои плодове.
Тези рецепти изключват варенето, защото то би лишило плодово-зеленчуковите миксове от безценния им и богат на витамини и минерали състав, а под прикритието на другите съставки, децата трудно ще забележат присъствието на иначе презирани от тях зеленчуци.
Шоколадово броколи
1 1/2 чаши нарязано броколи (розички и стебла)
2 чаши боровинки
1 голям банан
1/2 авокадо
3 супени лъжици сурово какао на прах
обикновено мляко (или чиста вода) за по-добро пасиране до приятна за детския вкус консистенция
Накъсайте броколито на розички, обелете банана и пуснете в блендера, прибавете половин обелено авокадо, добавете боровинките и какаото на прах. Накрая сложете млякото и ако е необходимо пасирайте още няколко секунди до пълна гладкост. Сервирайте в коктейлна чаша със сламки, чадърчета и други закачки.
Оранжево слънце
2 чаши портокалов сок (около 5 портокала или 10 мандарини)
2 средно големи моркова
1 райска ябълка или 1/2 банан (според сезона)
обикновено или кисело мляко (или чиста вода)
Ако използвате целите цитрусови плодове, ги обелете и нарежете, добавете нарязаните на парченца моркови и райската ябълка или банана и сложете всичко в блендера. Можете са използвате сока от портокали и/или мандарини, тогава го изцедете предварително и прибавете към останалите съставки, но намалете количеството мляко или вода. Пасирайте до хомогенност, добавете млякото или водата и продължете пасирането до идеална гладкост. Сервирайте атрактивно.
Зелено езеро
2 зелени ябълки
2 кивита
2 чаши нарязан спанак или прясно крехко зеле
прясно изцеден ябълков сок
Обелете ябълките и кивито, нарежете и пуснете в блендера, накълцайте спанака или зелето и го пуснете при плодовете. Пасирайте. Добавете ябълковият сок и ако е необходимо пасирайте още няколко секунди до идеална гладкост. Фантазията при поднасянето ще отвлече вниманието от съдържанието.
Тези сурови плодово-зеленчукови пюрета или казано иначе – смутита са здравословни и вкусни. Има вероятност първоначално да срещнете известна съпротива от страна на домашния състав, но скоро може и да станат любими на цялото ви семейство. Ако децата свикнат с консумацията на тези храни, те едва ли ще се нуждая от допълнителен прием на изкуствени минерали и витамини. Те могат да се превърнат в перфектен заместител на преработените храни и да се включат в дневното детско меню като междинна закуска, която няма да провали обяда или вечерята.
Вижте още:
Смути – идеална напитка за деца
Смути от тиква и банан
Смути с ананас и портокал
4,818 преглеждания