Защо всички са луди по бебешки крачета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Бебешки крачета

Ако ви се иска да хапете крачетата на вашето бебе или на бебето на някоя ваша близка, спокойно, вида им предизвиква подобни пориви в почти 95% от жените, независимо дали вече са майки или не.

Всички сме виждали бебета – нашите собствени или тези на приятелките ни, на братята и сестрите ни. И те всички до едно са толкова сладки! Толкова, че често и съвсем спонтанно изричаме странното  изречение: „Толкова си сладко, че ще те изям!“

Е, това не означава, че сме канибали, но със сигурност е пример за начина, по който интензивните положителни емоции намират път да излязат от нас, при това по начин, който в обикновена ситуация би бил неприемлив.

Психолозите наричат това поведение „сладка агресия“, която се заключава в желанието ни да напъхаме малкото нежно краче на бебето в устата си или да му стискаме пухкавите бузки в ръцете си или дори да щипем бузките, без да осъзнаваме, че причиняваме на бебето и малкото дете дискомфорт.

Оказва се, видът на бебешките крачета предизвиква същите усещания както смехът от нервно напрежение или сълзите от радост. Това са механизми за регулиране на емоциите. Тези противоположни състояния ни помагат да се върнем по-лесно към нормалното си емоционално състояние, а това предполага и напълно оправдава подобни изрази, жестове и действия, тъй като те служат като механизъм за изразяване и регулиране на определена положителна емоция.

***      ***      ***

Непосредствено след раждането бебешките крачета са много нежни и меки, включително и костите им, които наподобяват по-скоро гъвкав хрущял. Скоро след това започва процес на калциране и втвърдяване, който продължава до края на тийнейджърството, когато в повечето случаи приключва и израстването на детския организъм на  височина.

Преди прохождането стъпалата на бебетата са „плоски“, т.е. липсва свод – онази извивка, която сме свикнали да виждаме нормално и която свързва петата и възглавничките. Липсата на свод  не е патологично състояние и обикновено с изправянето на крака и прохождането, крачетата на бебето придобиват своя свод. Едва след навършване на три годишна възраст може да се определи типа свод, който детето има – нисък, среден или висок. Определянето става от педиатър или специалист педортист.

Малките деца наследяват типа свод на стъпалата си от своите родители, заедно с някои специфични особености на стъпалата, а така също и формата на стъпалата, която зависи от формата и дължината на пръстите.

Едно обаче е сто процента сигурно, бебетата порастват шеметно бързо,  затова няма нужда от излишни разсъждения и притеснения, по-добре да се наслаждаваме на очарованието на тези моменти на близост, докато можем, за да не съжаляваме след това, че са си отишли безвъзвратно.

по материали от: www.babycentre.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебето Развитие

9,480 преглеждания

Comments are closed.