„Откъде идват бебетата?“ – седем начина да отговорим на любопитните хлапета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby

Ако вашето дете е около 4-5 годишно, вероятно ви се налага да отговаряте на хиляди въпроси дневно, включително и на този „Откъде идват бебетата?“.

– Първото, и може би, най-важно нещо в комуникацията ви с детето е да се опитвате винаги да сте откровени с него и винаги да му казвате истината. Ако спазвате това просто правило, независимо от възрастта и типа въпроси, по-добре да сте откровени от самото начало, вместо да му отговаряте половинчато или невярно. Детето така или иначе след известно време ще научи истината, а с нея и това дали вие сте му отговорили вярно. Ако един ден научи, че сте го излъгали, дори за нещо незначително, то може да загуби доверието си към вас и да остане много разочаровано.

– Ако въпросите на вашето дете ви заварят неподготвени или не сте сигурни как да отговорите правилно, по-добре му кажете: Сега не мога да ти отговоря, нека поговорим малко по-късно.“ В отсрочката, която ще си спечелите по този начин потърсете правилния отговор и след това отговорете на детето си вярно и аргументирано. Дори, ако детето вече е забравило, че ви е задало определен въпрос, вие не пропускайте да му дадете отговора си. Най-добре още в същия ден.

– Когато детето ви зададе „неудобен“ въпрос, постарайте се да му отговорите с възможно най-спокоен тон, така както бихте направили, ако то ви е задало въпрос, свързан с обикновена или ежедневна тема. В никакъв случай не изразявайте възмущение или изненада от това, че детето пита и се интересува.

– Прекалено дългите обяснения, които някои родители са склонни да изнесат по даден въпрос са напълно безполезни за детето. То задава конкретен въпрос и иска да чуе конкретен отговор. Затова дайте му кратък, ясен и изчерпателен отговор, след което изчакайте детето да осъзнае отговора и евентуално да зададе последващи въпроси, които да продължат диалога ви. Ако детето не зададе допълнителни въпроси, това означава, че вашият отговор му е напълно достатъчен на този етап.

– Избягвайте да казвате на детето, че е твърде малко да задава подобни въпроси и да се интересува от интимни теми. Ако едно дете задава въпрос, свързан с появата на бебетата, например, то това означава, че то най-вероятно вече знае нещо по темата и е по-добре родителите да му отговорят на достъпен език и с разбираеми за малкото дете понятия да се опитат да му обяснят за какво точно става дума.

– Назовавайте нещата с истинските им имена. Така децата няма да изпадат в недоумение или в неловки ситуации.

– Ако не можете да се справите сами или не знаете как да обясните на детето си подробностите, от които то се интересува, възползвайте се от помощта на различни книжки, детски филмчета и други материали, с помощта на които да онагледите онова, което имате да му кажете.

Не забравяйте, че всяка тема, която вълнува детето е важна за него, затова не се отнасяйте с пренебрежение или насмешка към детските въпроси, а отговаряйте с нужната сериозност и уважение, за да осъзнае детето, че онова, което го вълнува и интересува е също толкова важно за вас, колкото и за него.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25,427 преглеждания

Comments are closed.