Защо е важно децата да похапват сьомга

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

salmon

Не случайно наричат сьомгата „храна за мозъка“. Тази истинска супер храна има удивителен хранителен профил, който я изстрелва сред първите позиции на класациите с полезни храни. Богата на полезни протеини, източник на незаменими Омега-3 мазнини и витамини от група B, сьомгата е идеален старт за всяко детско меню.

Истина е, че малките деца трудно приемат и свикват с нови вкусове, а този на рибата е малко по-особен заради специфичната миризма на рибата, но без съмнение има смисъл да упорстваме в предлагането й на малките, именно заради отличните й хранителни качества и здравословни свойства.

10 храни за стимулиране на мозъка

 

И така, защо сьомгата е полезна за децата?

Първо:
Дори да е отгледана в развъдници, сьомгата е безценен източник на чист протеин, а той е от основополагащо значение за храненето на децата. Протеините участват в изграждането на основни жизнени органи, те са и „горивото“, необходимо за правилното функциониране на активния детски организъм. Чрез него децата получават  незаменими аминокисилини, които ги зареждат с енергия и поддържат добрия им тонус през целия ден.
Наред с това, белтъчините са от съществено значение за изграждането на устойчива именна система.

Храните, които ще направят хиперактивното дете по-спокойно

 

Второ:
Сьомгата е един от най-богатите природни източници на Омега-3 мастни киселини. Те са от решаващо значение за развитието на детския мозък и нервна система и балансират имунната система на организма. Според редица научни изследвания Омега-3 мастните киселини играят ключова роля по отношение на когнитивното развитие на децата, а това е от огромно значение за развитието на активни и жизнени деца.

Омега 3 мастните киселини

 

Трето:
Прясната сьомга съдържа богат набор от витамини от група В – В1, В2, В3, В12. Тези витамини имат важно значение за генерирането на енергия и са пряко свързани с издръжливостта на детския организъм, с правилната концентрация, паметта, вниманието и настроението. Когато децата получават достатъчно количество витамини от група В, те ще са здрави физически и психически, ще мислят бързо, ще са емоционално балансирани и щастливи.

Дива сьомга с моркови и тиквички (8+ месеца)

siomga

 

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,556 преглеждания

Comments are closed.