Три неща, които бебетата научават още в утробата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


pregnant-woman-eating-chocolate_kБебетата имат усещане за вкус

Учени от университета в Белфаст са установили, че при 33 деца, чиито майки в края на бременността са консумирали редовно чесън са предали усещането за този вкус на своите бебета. Този факт се обяснява със свойството на чесновия аромат да се задържа няколко часа в организма след консумация. Бебетата възприемат вкусовете след 10-та седмица от вътреутробното си развитие чрез поглъщането на амниотична течност. Освен по този начин, вкусовите възприятия могат да се предават и по кръвен път. Резултатите са показали, че децата на майки, консумирали редовно храни, подправени с чесън по време на бременността с удоволствие се хранят с картофено пюре с чесън (термично обработен) още от първите дни на захранването.

Майки, които в края на бременността си редовно са консумирали сок от моркови имат бебета, които обичат сок от моркови. Учените свързват тези предпочитания с факта, че бебетата познават неговия вкус от преди да се родят.

Изследователите твърдят, че, когато децата се захранват с храни, които майката не е приемала преди раждането, те трудно се възприемат от малките.

violin_pregnant_kБебетата чуват музиката

Друг експеримент на финландски учени, в който участват майки в напреднала бременност слушали приспивна детска песничка в продължение на няколко дни. В експеримента участвала и друга група бременни, които не слушали тази песничка.  Посредством специална техника учените засичали мозъчните импулси на неродените бебета, и по този начин установили, че бебетата от първата група се успокоявали и заспивали, докато тези от втората не. След раждането децата, чиито майки слушали приспивната песен, разпознавали мелодията, а другите  – не, което, според учените, е доказателство, че децата чуват и запомнят мелодии, докато са в утробата.

rp_healthy-pregnancy2.jpgБебетата разпознават речта 

Когато учените сравняват реакциите на бебетата по отношение на човешката реч и други звуци, те забелязали, че бебетата реагират положително на речта. Освен това се оказва, че децата могат да разпознават звуците на родната си реч не само, когато ги чуват от майките си, но и от други хора. Учените са доказали, че е от особена важност да се обръща внимание на звуковата среда, в която растат бебетата още преди да се родят. Колкото повече човешка реч чуват бебетата, толкова по-лесно те ще се научат да говорят, и обратно – ако чуват предимно механични звуци, толкова проговарянето ще се отложи във времето, споделят още специалистите.

източник: www.adme.ru

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,132 преглеждания

Comments are closed.