За здрави детски зъби

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 


kids teeth


www.mysmile.bg

Слънчевата усмивка на малкото ви съкровище по някаква причина напоследък не е много слънчева. Доскоро белите бисерни зъбчета, сега са загубили блясъка си и са покрити белезникави или сиви петна.
Не се тревожете, това се случва често при малките и неопитни в почистването деца. Просто се обадете на денталния си лекар, за да запишете час на наследника и след това четете нататък.

Оранжевите зъбки, оранжеви дечица…

Ако зъбките на децата ви са покрити с оранжеви или жълтеникави петна, най-вероятно причината за тях е лошата хигиена. Децата ви са неспособни да почистват ефективно с четката и ако вие не им помагате, много вероятно е по тях да се натрупва плака, която задържа още повече остатъците от храна.

Можете да почистите налепите от плака, като в продължение на няколко дни използвате съвсем малко количество паста за зъби за възрастни. Тя съдържа повече абразивни частици от детската. Поставяйте съвсем малко количество – около половин грахово зърно, то не  би навредило на здравето на детето ви, стига да използвате пастата за кратко време – докато си свърши работата и петната изчезнат.
Някои зъболекари препоръчват да слагате малко сода бикарбонат в пастата на детето, която би помогнала в отстраняването на петната. Други обаче смятат, че трябва да сте внимателни с употребата на сода, тъй като тя би могла да увреди зъбния емайл.
Ако домашните методи не помогнат, в никакъв случай не се отказвайте. Трябва да почистите зъбите на детето си при лекар по дентална медицина, който ще използва професионални почистващи пасти, при които петната нямат шанс. Както и по-нататъшните усложнения. В действителност петната не винаги означават начален етап на увреждане на зъбите, но натрупването на повече плака може да доведе до сериозно възпаление и на венците – нещо, често срещано дори и при децата!

”Малко сиво мишленце”…

Ако петната са тъмни или сиви, това може да се дължи на натрупването на желязо. Просто някои деца са склонни към образуване на петна при прием на желязо чрез хранителни добавки. Ако вашето дете е един от тези редки случаи, просто трябва да сте малко по-стриктни и изпълнителни с четкането на зъбите му, за да запазите красотата на детската усмивка. Веднъж появят ли се, тези петна трудно се премахват напълно, дори и с почистване при лекар. Добрата новина е, че те не застрашават здравето на зъбките, а само красотата на усмивката. Но след като става въпрос за вашето собствено дете, нищо не е маловажно.

Някои майки забелязват потъмняване на зъбките на децата си, след като са приемали антибиотик. Това в действителност е възможно. Ако се налага да лекувате детето си с антибиотик, се старайте то да приема повече течности през този период и ако все пак се появят петна, запишете час за почистване при детския дентален лекар.


Млечните зъбки често загубват яркия си цвят, ако бъдат травмирани – при падане, например. Това потъмняване идва от вътрешността на зъба и не може да бъде премахнато.Това също е индикация, че трябва да потърсите дентална помощ. Ако детето ви има хронично заболяване, често вдига висока температура, подложено е на лечение с определени медикаменти или приема флуорид за дълъг период от време, може млечните му зъбки да не променят цвета си, но постоянните да израснат с променен цвят.

Добра идея е да използвате по-твърда четка. Просто понякога плаката се образува наистина много бързо и в такъв случай е добре да имате в ръцете си по-силно оръжие срещу нея.
Някои майки откриват, че петната изчезват по-лесно, ако за известно време се използва електрическа четка за зъби – това е така, защото децата са неспособни да четкат толкова ефективно, колкото електрическата четка.
Ако детето ви е от тези, които са склонни към поява на белезникави петна, започнете да използвате паста за зъби, която не съдържа флуор и четете внимателно състава на хранителните добавки и минералната вода, които му давате. Трябва да бъдете внимателни и към предозирането с флуор.

Важно е да уточним: не се вслушвайте в съвети от рода на „Това са само млечни зъби и не е страшно, ако се развалят”. Ако детето ви натрупва плака по зъбите, която не почиствате, те скоро ще се развалят – това е сигурно. А освен това могат да се инфектират и нежните детски венци. Развалените  зъби изискват най-малко поставянето на пломби – една нелека задача при малки пациенти и много стрес за всички. Ако се стигне до изваждане на зъб, това от своя страна може да доведе до разреждане на зъбната редица и проблеми с правилното изникване и подреждане на постоянните зъби, което неминуемо ще ви отведе след време при ортодонта. От друга страна, стои проблемът с недобрата орална хигиена като дългосрочна перспектива, т.е. това е едно лошо начало за здравето на вашето дете. Грижете се за зъбите на децата – те все още не могат да го правят добре сами!

А да си родител означава да си отговорен.

Още по темата:

purvizubki

Първите зъбки

washinghands

Първите седем практични начина да накараш детето ти да си мие ръцете

miswak

Мисвак – природната четка за зъби

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,222 преглеждания

Comments are closed.