Седем практични и забавни начини да накараме детето да си мие ръцете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

washinghands

1. Забранете му да го прави! „Този сапун виждаш ли го? Да не си го пипнал! Да не си пуснал топлата вода! А ако те видя да си търкаш ръцете със сапун…не знам какво ще те направя!” Гаранция, че ще дебне и ще си мие ръцете със сапун при първа възможност!

2. Действайте като в цирка – измити ръце и бам бонбонче в устата. Е, да захарта не е много полезна за зъбите, но в случая избирате по-малкото зло. Хепатит или кариес? А?

3. Дайте му една играчка, която става за мокрене и кажете: „Този пласмасов динозавър е ужасно мръсен, моля те насапунисай го здраво и го изкъпи, защото той не иска! ”Докато  къпе звяра, вашият малкък звяр ще си измие ръцете!

4. Покажете му лошия пример.

          – Помниш ли онзи ужасен червей, дето видяхме в парка?

          – Да!

          – Е, той е толкова грозен, защото не си мие ръцете!

          – Ама той няма ръце!

          – Да! Изчезнали са в мърсотията! Сега лази по корем и няма с какво да си разопакова          подаръците за Коледа …представяш ли си?

5. Действайте по метода на натрупването. „Хайде миличко да си измиеш ръцете, да оправиш всички играчки, да си подредиш цялата стая,  да си сгънеш дрешките, да изхвърлиш боклука, да почистиш цялата къща …” Когато от другата страна видите изумения поглед на детето, кажете: „Добре, айде от мен да мине, само ръцете си измий!”

6. Направете така, че да се чувства победител. „В момента по ръцете ти има безброй зли бактерии и има един много добър начин да ги унищожиш. Можеш да ги съсипеш като си насапунисаш ръцете. Знаеш ли как ще им люти на очите…!!! ”

7. Кажете му истината за Спайдърмен. „Знаеш ли, защо от ръцете му излиза паяжина? Защото ръцете са му чисти. Колкото повече си ги мие, толкова по-здрава става паяжината… ”

P.S. Ако ви се струва, че повечето от причините са насочени към момчетата, то е защото момичетата си мият ръцете и без да им казвате. Ако не е съвсем така, едно изречение от типа – „Истинските принцеси са с чисти ръце!” винаги помага. Няма да е нужно да се измислят повече принудителни начини. Най-често е така!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,341 преглеждания

Comments are closed.