Яйца по флорентински
Това е една класическа рецепта за приготвянето на яйца по флорентински, която е идеално предложение за лека вечеря, късна неделна закуска или хапване след тежка парти вечер. Да, дори и родителите имат такива понякога.
Съставки:
За сос холандез:
• 100 г масло, нарязано на кубчета
• 2 яйца от свободни кокошки (най-добре от баба на село)
• ½ чаена лъжичка студена вода
• ½ чаена лъжичка лимонов сок
• Сол и прясно смлян бял пипер
За яйцата
• 2 бели хлебчета, срязани хоризонтално по средата и намазани с масло
• 2 големи купчинки пресен спанак, задушен на пара
• 4 яйца от свободно отглеждани кокошки, изпечени на очи
Приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на средна степен.
2. За соса холандез, поставете 75 г от маслото в малък тиган и разтопете на бавен огън. Когато се разтопи, свалете тигана от котлона и го оставете настрани.
3. Сложете жълтъците на двете яйца в купа и я поставете в съд с вряща вода (важното е купата да не докосва врящата вода) и ги разбивайте, докато изсветлеят и се сгъстят. Добавете водата, лимоновия сок, сол и бял пипер и ги разбивайте още 30 секунди.
4. Добавете половината от маслото в яйчната смес и разбъркайте за около 1-2 минути. Свалете от огъня и добавете другото масло.
5. Бавно налейте разтопеното масло, като бъркате непрекъснато, докато сосът добие консистенцията на бита сметана. Пазете тигана на топло.
6. Поставете намазаните с масло хлебчета в чиния за сервиране. Сипете по малко от задушения спанак върху хлебчетата. Върху тях поставете по едно от яйцата на очи и ги залейте със соса холандез.
Готово!
Добър апетит!
Вижте още вкусни европейски рецепти:
9,087 преглеждания