Въвеждат нови стандарти в детските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata_i_izkustvoto 1

Министерството на образованието иска да въведе нов стандарт за предучилищно образование.
Ако работите на 8-часов работен ден, а пътят от местоработата до детската градина на детето ви е около час, от следващата учебна година ще трябва много да бързате.
Планираните промени предвиждат престоят на децата в детското заведение да не е повече от 10 часа.
Промени има и в учебното съдържание, което трябва да усвоят децата. „И наредбата, и предложените за обсъждане образователни стандарти водят точно към това – превръщането на детската градина в училище”, каза проф. Елка Янакиева от катедра „Предучилищна педагогика” в Югозападния университет, цитирана от БТВ.
Екипът от министерството, изготвил промените, обаче е на противоположното мнение. Експертите смятат, че новите програми ще облекчат малчуганите. „За първи път в самата наредба са заложени текстове, които насочват точно към начина на поднасяне на информацията – той да бъде игрови”, обясни Ваня Трайкова, експерт в Министерството на образованието. Педагозите обаче предупреждават, че игровата форма на обучение не може да замести същинската игра. За пръв път се въвеждат полудневна и почасова форма на обучение в детските градини, а ако детето не посещава детска градина – родителите ще трябва да представят за одобрение от специална експертна комисия програма за неговото самостоятелно обучение и развитие.

Източник: http://www.novini.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,029 преглеждания

Comments are closed.