Въвеждат медитация в учебния план на училищата във Великобритания

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

children-meditation

В повечето случаи, в които децата реагират на различните ситуации в ежедневието си с писъци, крясъци, ритници и агресия, те не осъзнават своите истински емоции и чувства и това е единствения начин да се освободят от тях. За децата това е единственият възможен начин да реагират и затова е и напълно естествен за техните представи.

Нервните изблици на децата са в резултат от опитите им да разберат сложните емоции, които изпитват и чувствата, които ги връхлитат за първи път в живота им.

За да се опитат да се справят с детската агресия, която е проблем за децата в цял свят, във Великобритания са решили да въведат часове за трениране на вниманието и медитация. Идеята на това нововъведение е да се подобри цялостното психично здраве на децата.

Програмата предвижда децата да се обучават как да медитират, а също така да овладеят техники за мускулна релаксация и да правят дихателни упражнения, които да тренират умението им да се съсредоточават по-качествено.

Може ли медитацията да ни направи по-добри родители

Децата от средния курс ще работят и върху развитието на уменията за себеосъзнаване и развитие и изява на творческия си потенциал в ежедневието.

Програмата, която предстои да се въведе в 370 английски училища, се изпълнява в рамките на мащабно изследване на психичното здраве на децата, по която британското правителство ще работи до 2021 г.

Направените проучвания до сега са установили, че освен нарастващият брой малки деца, които показват признаци на ранна депресия и тревожност, едно от всеки осем деца във Великобритания има психични разстройства, които изискват специализирано лечение.

Специалистите смятат, че с помощта на новата програма има реална възможност децата да се справят с агресивното си поведение, вместо да бъдат наказвани и порицавани, което може само да задълбочи някои затруднения в отношенията между съучениците.

6 лечебни ползи от медитацията

Обучението, което предвижда техники за справяне с емоциите все още не се приема с особено доверие от родителите, но повечето от тях са склонни да проверят дали то ще даде положителни резултати. Все пак то има за цел да научи децата на овладеят умения, с помощта на които да успокояват ума си, да го освобождават от стреса и безпокойството, а това от своя страна да им помогне да са по-фокусирани в часовете и по-успешни в усвояването на нови знания и умения.

По материали от www.trueactivist.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,589 преглеждания

Comments are closed.