Всички могат да казват „Р“!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Да, звук „Р“, който е първа асоциация на половината общество, когато чуе думата логопед. Обратно на лошата му „слава“, бих казала, че този звук е един от най-лесните за произнасяне. Ще обясня и защо.

Как се произнася звук „Р“?

„Р“ представлява вибрация на връхчето на езика върху задната стена на предните горни зъби.

R

Това е всичко! Вибрацията е тази, която обърква повечето деца  и вече пораснали деца – как точно да я възпроизведат. Започват да налучкват, използват гърлото си, мекото небце, устните и вибрират с тях.  Някои не вибрират,  а заместват  с друг звук – всички сме чували за златната либка (рибка) или за вадиатова (радиатора).  Когато техниката се покаже, всички я схващат и то много бързо! Самото учене прилича на свиркането с уста – както се учим да свирим, така се учим и на звук „Р“ – с проби, налучкване, въртене на езика, и хоп! Получава се!

В този ред на мисли нека да разбием няколко мита за произнасянето на  звук „Р“!

Дете (или възрастен) с къса подезична връзка (юздичка) не може да се научи да казва „Р“

Не е вярно! Разковничето при този звук е да вибрира връхчето на езика. Дори и връхчето да не стига до предните зъби, ако го поставим по средата на небцето, пак се получава прекрасно „Р“. Ако юздичката е толкова къса, че силно ограничава движенията на езика, с подходящите артикулационни упражнения, тя леко се разтяга и проблемът се преодолява, без хирургическа намеса! Наблюдавала съм как малко дете с диагноза детска церебрална парализа и език с ограничени движения се научи за няколко месеца да произнася „Р“.

След определена възраст не може да се научи изговаряне на правилно „Р“

Не е вярно! Както на всяка възраст можем да се научим да дъвчем със затворена уста или да свиркаме, или да смучем от сламка, така можем да се научим да изговаряме правилно звук „Р“. Въпрос на навик!

Това му е чарът!

Много деца се сдобиват  с комплекси покрай неправилното „Р“. Много деца допускат правописни грешки в училище, тъй като, както не произнасят звука, така и не го чуват. Получава се „здавей пиятелю“, което пак става повод за подигравки. Факт е, че като възрастни преодоляваме и обидите, и грешките, но ако виждате, че детето ви страда, по-добре да предприемете действия.

В заключение бих казала, че няма човек, който да е опитал и да не се е научил. Има такива обаче, които преждевременно се отказват. Ако някой ви каже, че вие или детето ви няма никога да каже звук „Р“, не му вярвайте, а отидете при друг специалист!

Успех!

anna_vlaeva

Този материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,267 преглеждания

Comments are closed.