Връзката между бебето и майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant

Връзката с бебето, което расте в матката ви, е чудесен начин да се подготвите за пътешествието наречено майчинството.

Галенето по корема, слушането на музика и особено четенето на книжки на вашето неродено дете са лесен и приятен начин, с който може да се фокусирате върху родителството.

Четенето, специално, е чудесно за стимулиране не само на вашия ум, но и този на нероденото дете. След 25-тата седмица, детето ви може да разпознава гласа на родителите си и обикновено го намира за изключително успокояващ.

Матката не е тиха среда и бебето расте с звуци от сърцебиенето на майката, храносмилателната система и преминаването на кръвта през пъпната връв. Звуци, от другата страна на тялото, като гласовете на бъдещите родители, ще бъдат с 10 децибела по-ниски, но доловими за бебето.

Около 18-тата седмица, бебето може да чува сърцебиенето на майката и по-силните звуци от външния свят. Около 25-тата седмица то започва да различава гласовете на най-близките хора – най-вече на майката и таткото.    

По време на бременността можете да учите и да се ограмотявате 

Ако отделяте време всеки един ден, за да почетете книга на детето си, това може да ви помогне да сте много спокойни по време на бременността и да създадете от тогава модел за подкрепящ и любящ родител.

Може ли четенето на книжки преди да се е родило детето да му даде преимущества в по-късен етап?

Проучванията няма да ни дадат конкретен отговор на този въпрос, но всяка бъдеща майка ще ви каже, че времето, в което осъществявате връзка с детето си е ценно.

Докато бъдещите майки могат да намират за успокоително избирането на книга и четенето й на бебето им по всяко време на бременността, ритуалът има допълнително преимущество след 25-тата седмица. Това е моментът, когато бебето започва да разпознава гласовете, особено тези на родителите си, които намира за успокоителни. Затова че докато говорите на детето си за всички неща, които очаквате с нетърпение да правите заедно, можете да вземете любима книжка и да успокоите детето с гласа, който то ще слуша години наред.

Уверете се, че нещата, които му четете на вас самите ви харесват, независимо дали това е любима ваша книжка от детството ви или класически роман, а защо не и любимо ваше списание или вестник. Ако на вас ви действа успокоително, то и на детето ще му бъде приятно. Не забравяйте да включите и партньора си в ритуала за четене преди раждане. Понякога бащите се чувстват изоставени, заради връзката между майката и детето в този етап. Това е добър момент да им дадете възможност да установят тяхна собствена връзка с детето.    

Няколко полезни съвета за четенето преди детето ви да се роди

– не се чувствайте глупаво. След 25-тата седмица, детето ви наистина може ви чува (и то доста ясно макар и по-ниско) и започва да ви разпознава и да се успокоява от гласа ви.
– определете си конкретно време, в което да четете на бебето си. Това ще ви даде време всеки ден да си починете от всекидневието и да се фокусирате върху връзката ви с малкото мъниче във вас. Може да му четете преди преди лягане или рано сутринта, преди да сте отишли на работа.
– ако не може да отделите конкретно време всеки ден, не си го слагайте присърце. Всеки един момент е подходящ
–  включете и партньора си. Четенето е чудесен начин за бащата да осъществи връзка с бебето в утробата – и възможност за детето ви да разпознава неговия глас
– изберете някоя книжка в мерена реч. Помнете, че бебето реагира повече на тона и ритъма на гласа ви, отколкото на самите думи и смисъла на текста.
– не се учудвайте ако усетите, че бебето ви отговаря при звученето на гласа ви. Наслаждавайте се на връзката – радвайте се на това, че с времето тази връзка ще се задълбочава.      

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,275 преглеждания

Comments are closed.