• No categories

Време за мартеници, да си ги направим сами

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

martenica1След по-малко от седмица е 1-ви март. Пролетта без съмнение е вече на прага ни, а и всички знаем, че закичим ли се с традиционните за нас, българите, бяло-червени символи за здраве и берекет, значи сме на път да се разделим с дебелите кожуси.

Закичването с мартенички винаги е съпроводено с много настроение и положителни емоции, но можем да превърнем тази традиция в още по-радостна ако си направим мартеничките сами, а ако успеем да увлечем в това занимание и по-големите деца, със сигурност след някоя и друга година, не ние тях, а те нас ще радват със собствените си творения.

Предлагаме ви няколко идеи за това как да си направите мартенички у дома с помощта на ножица, картон, бяла и червена вълнена или акрилна прежда, или памучни конци. Можете да използвате и всякакви други прежди, шнурчета, върви и дори кожени връзки.

Първото предложение е за класически пискюли, които можете да завържете със син или зелен конец, да прибавите цветно мънисто или прозрачна пайета.

Втората идея е за помпони, каквито малките деца много обичат да мачкат с ръчички. Можете да ги направите едноцветни или да навиете от двата цвята в един помпон, за да се получат меланжирани.

Третата идея ни се видя най-трудна, но сме сигурни, че за сръчните ви ръце, ще е напълно изпълнима, а и вярваме, че децата много ще я харесат. Със мотивите си във форма на сърца тези гривнички успешно могат да се подаряват на приятели целогодишно ако са изпълнени в различни цветове, но ако ги наплетете с бели и червени конци, ще зарадвате близки и роднини с оригинална пролетна гривничка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

46,700 преглеждания

Comments are closed.