10 лесни начина да оптимизирате вашето домакинство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pomoshnik-u-doma

Семейството е едно малко общество, което като всяко друго не може да съществува без правила и строен график, по който да се движи ежедневно.

Със следващите 10 идеи бихте могли да организирате задълженията в семейството си по начин, който да ви осигури повече време за почивка и забавления.

1.Сутрините могат да са и спокойни

Много малко хора сутрин са в добра кондиция. Точно обрано, повечето от нас трудно се справят с ранното ставане, затова и думичките „хайде, по-бързо, не се мотай“, отправени към децата, които трябва да се приготвят наистина бързо за детската градина или за училище, така че да пристигнат навреме и спокойни, са част от традиционния репертоар. За да свалите напрежението и стреса, които ви дебнат от ранни зори можете да започнете на първо време да спрете да повтаряте, че „няма време“ и че трябва да „бързаме“, защото „закъснявате“.

2. Какво и кога да сготвим?

Предварителното планиране на дневното меню за семейството може да свали напрежението и стреса . Хаотичното приготвяне на храна отнема повече време, по скъпо е и може да създаде редица затруднения от организационен характер. Затова за предпочитане е да се планира предварително дневно меню, с което да се съобразим когато пазаруваме. С планирането на дневно меню помага за по-оптимално разпределение на семейния бюджет, а хранителните отпадъци могат да бъдат сведени до минимум. Опорна точка в дневното меню е вечерята , спрямо която обяда и закуската могат да се планират много по-лесно.

– Включете онлайн пазаруването на някои продукти, така ще спестите пари и най-вече време.

– На база ежедневното меню, можете да си направите план-меню за седмицата или дори за целия месец. Можете да си го поставите на видно място в кухнята или в готварския тефтер, за да ви е подръка във всеки момент когато трябва да си направите справка.

– Направете списъчета с обедите и закуските, които сте планирали за децата, в дните, в които ще си носят храна извън къщи. Това ще им помогне да си изберат любимите, а можете и да ги помолите да си ги опаковат и да ги приберат от вечерта в кутиите си за храна. Това освен,че ще е приятна задача за тях, ще ги научи на един полезен навик в домакинството.

3. Създаване на семеен команден център

Идеята на тази идея е, да организирате едно място в дома си, където да съхранявате всичко, от което се нуждае вашето семейство в ежедневието си. Това място е добре да може да побира и съхранява голям обем продукти, така че етикетите и сроковете на годност да са лесно видими, така че когато потрябват да бъдат лесно намирани и използвани. Веднъж въведете ли този начин на съхранение вие никога повече няма да губите излишно време за търсене на опакованите продукти.

4. Създаване на седмична визуална графика

Дали ще се нарича седмична визуална графика или календар на дейностите през седмица, всички членове на семейството могат да видят нагледно как се движи техния малък тим по тази скала. Това, макар да ви изглежда ненужно, е чудесен начин за насърчаване на всички членове от семейството да станат по-организирани, а децата по-независими. Така децата ще могат да проверят ежедневно какво ще има в тяхната кутия за обяд и да провери само от какво се нуждае, за да приготвят само чантата си. Така децата ще се научат след време и да планират сами седмичния си график, а скоро след това и този на цялото семейство. Могат да правят това забавлявайки се и след години да продължат традицията в своите собствени семейства.

5. Търсете лесните решения в ежедневието си

Дори най-заплетените задачи имат решение и често то е съвсем просто. Като например това, да приготвите дрехите, с които всеки от семейството ще излезе на сутринта. Вместо да се лутате между шкафовете, гардероба, сушилнята и простора сутрин, когато градусът на напрежението наближава червената скала, пригответе нужното от вечерта, така лесно, бързо и безпроблемно ще сте облечени за минути и ще имате време дори за закуска. За момиченцата можете да приготвите нужните аксесоари – четка, ластичета, шноли, които ще са ви нужни за сплитането на плитката или връзването на опашката.

6. Почистване между другото

Най-добрият начин за почистване всяка домакиня намира сама за себе си. Какво да почистите, как да го почистите и колко често ще го почиствате зависи само от вас и е различен за всеки. Намирането на вярната формула, която да използвате в ежедневието си ще ви помогне да снижите стреса от необходимостта от цялостното почистване на дома и домакинската работа, а също и да намали общото време за изпълнението на тези задачи.

7. Включване на децата в чистенето и домакинските задължения

Стимулирайте и научете децата да участват в почистването, готвенето и другите домакински задачи. Вместо вие сама да загубите целия си следобед в изпълнение на тези задачи, те биха могли да се включат в тези дейности. Вярно е, че може да не сте напълно удовлетворена от крайния резултат, така както ако сте свършила всичко сама, но трябва да сте убедени, че по този начин вие преподавате на децата си важни житейски умения, които те няма да научат в училище. Отделно така те ще се чувстват равноправни членове на семейството и ще изградят чувство за независимост.

Например: Определете една кошница, в която да събирате набързо случайно изпречилите се на пътя ви детски играчки. До края на деня тя вероятно ще е пълна, но така ще отидете до детската стоя само веднъж и ще разтоварите всички използвани през деня играчки, вместо да тичате и да прибирате всяка една по отделно.

8. Направете график със отделните задължения на всеки член от вашето домакинство

Създаването на такъв график ще помогне за развитието на чувството за отговорност у децата. Тук може да се намеси разпределянето на джобните пари, в зависимост от свършената работа.

9. Направете си списък със задачи

Ако сте от хората, които правят списъци със задачи за всеки ден, знаете как се прави това. Всяка отметната задача от списъка бива отбелязана като свършена или направо дебело задраскана.

Този списък може да бъде организиран по тип задачи. Така може лесно да се даде първо път на най-спешните от тях. Този списък може да бъде допълван със задачи по всяко време, включително и такива, които се отнасят до работата и професията.

10. Определете приоритетните задачи

Всяко семейство е различно затова няма как чужд на семейството човек да определи които задачи са най-важни и кой по-малко важни. Всеки член в семейството обаче е добре да знае коя задача е от първостепенна важност и съответно трябва да бъде изпълнена първа. Изграждането на чувството за отговорност у децата зависи изцяло то задачите, които ще им поверим за изпълнение и от това как и кога ще ги научим сами да определят приоритети в ежедневието си.

Текст: www.purvite7.bg по материал от www.childhood101.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16 931 преглеждания

Comments are closed.