Водни помощници в отслабването
Водата е надежден съюзник в борбата с излишните килограми и да пием поне по 2 литра на ден, е повече от препоръчително, особено по време на диета. Но, знаете ли, че много плодове и зеленчуци, които съдържат големи количества вода, също помагат успешно за понижаването на телесното тегло.
Жените, които консумират такива плодове и зеленчуци ежедневно успешно се вталяват за много по-кратко време от онези, които залагат само на пиенето на чиста вода.
Ето кои са тези приятели в менюто на жените:
1. Краставици
Краставиците съдържат до 98% вода. Богати на минерални соли, сяра, магнезий, фосфор, калций, натрий и ферменти. Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода и за пречистването на организма. Препоръчват се на жените, които са в последните месеци от бременността и най-вече на тези, които страдат от отоци.
2. Броколи
Ярко зелените къдрави глави съдържат изключително малко калории, но са богат източник на фибри, калий и калций. Лесно създават усещане за ситост, без да подуват стомаха. Дневна порция от 200 грама задоволява нуждите на организма от витамин А и С за ден.
3. Зеле
През есента и зимата то е най-често използвания зеленчук както за сурови салати, така и за приготвянето на различни ястия. Зелето е мощен антиоксидант, богато е на аминокиселини, азотни съединения, минерални соли, захари и витамин С и е отличен имуностимулатор. То съдържа близо 92% вода. Целулозата в зелето подобрява перисталтиката на червата и подпомага полезното действие на нормалната чревна флора.
4. Карфиол
Ако го поставим до обикновеното бяло зеле, карфиолът притежава още полезни качества. Изключително богат на провитамин А, витамини от група В, никотинова киселина, пантотенова киселина, витамин К, С, фолиева киселина, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор. Специалистите препоръчват да се вари на пара, за да се съхранят ценните водоразтворими витамини и минерали.
5. Марули
Марулята е ценен помощник по време на диета. Тя стимулира отделянето на стомашни сокове и улеснява храносмилането, затова е добре да се хапва преди основното хранене. Съдържа много витамини и минерални соли, калий, калций, желязо и фосфор.
6. Спанак
Спанакът съдържа приблизително 90% вода. Полезен заради високото съдържание на желязо, фолиева киселина и витамин К, бетакаротин, антиоксиданти и витамин С. Витамините, които съдържа спанакът са устойчиви при термична обработка и консервиране.
7. Репички
Те са богати на ензими, минерали и витамини. Съдържат специално етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези. Някои диетолози препоръчват да се консумират и зелените части на репичките, които съдържат 6 пъти по-високи нива витамин С от подземните части.
8. Грейпфрут
Този плод има невероятно добро въздействие върху сърцето, а веществата, които съдържа понижават „лошия холестерол“. Съдържа витамин С, фолиева киселина, ликопен, витамин А. Ликопен е мощен антиоксидант, който предпазва кръвоносните съдове и артериалните стени.
По материали от интернет
2,480 преглеждания