Вкусни бебешки рецепти с даровете на есента (част 1)
Изобилието от плодове, зеленчуци и цветове през есента е несравнимо! С щедрост, каквато само този сезон може да ни дари, ви представяме 10 рецепти за вкусни есенни супи, пюрета и каши, които бебета и малките деца ще обикнат със сигурност.
Есенна супа
Необходими продукти:
2 картофа
1 червена чушка
1 парче тиква – около 100-150 гр.
1 парче праз – само бялата част
4 с.л. грах
1 к.ч. кисело мляко
1 жълтък
магданоз
Начин на приготвяне:
Задушете зеленчуците в малко растително масло, като започнете от праза, след това добавите картофите, граха, чушката и тиквата. Долейте с вряща вода и варете докато всички зеленчуци омекнат.
След като сте сварили зеленчуците можете да ги намачкате с вилица или да ги пасирате с пасатора както са в бульона от варенето само с няколко пулса или до пълна гладкост на супата, според възрастта на детето. Ако то вече приема храна с парченца и дъвче, можете да я оставите и непасирана.
По желание добавете застройка от 1 кафена чашка кисело мляко и 1 жълтък. Поръсете с пресен магданоз.
Необходими продукти:
200 гр. ориз
200 гр. добе узряла тиква
1 малка глава ситно нарязан лук
2 с.л. настърган кашкавал
2 лъжици зехтин
500 мл. зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете тиквата на кубчета, сварете я до омекване. В отделен съд задушете в мазнината и малко вода ситно нарязания лук, към който добавете ориза и постепенно добавяйте бульона. Разбърквайте често, за да не загори. Малко преди оризът да е напълно готов, добавете тиквата и долейте остатъка от бульона. Продължете да варите и да разбърквате до пълна готовност.
Преди да сервирате поръсете с настърган кашкавал.
За деца, които все още не са свиквали с храна, която съдържа по-едри парченца, намачкайте с вилица.
Пюре от броколи и картофи
Необходими продукти:
2 средно големи картофа
5 средно големи розички броколи
бучка краве масло
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка кипнете около две чаши вода, в която сложете картофите и броколито да се сварят до омекване. Когато са готови, отлейте част от бульона и намачкайте зеленчуците, при нужда добавете още малко бульон от варенето и пасирайте само с няколко пулса на пасатора, за да не се превърне пюрето в лепкава каша от картофите.
Добавете маслото и сервирайте.
40,436 преглеждания