• No categories

Великденска сладка пита

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
img0638_1

Продукти:

за тестото

1 голяма чаша прясно мляко (300 мл.)

2 яйца

50 мл. растително масло

50 гр. краве масло

¾ ч.ч. захар

щипка сол

4-5 ч.ч. бяло брашно

40 гр. прясна мая

за пълнежа:

50-60 гр. стафиди

30-40 гр. захаросани плодове

¼ ч.ч.  кристална захар

ванилия

1 ч.л. канела

1 с.л. краве масло

за портокаловата глазура:

2-3 с.л. пудра захар

2-3 ч.л. пресен портокалов сок

Приготвяне:

Пригответе средно меко тесто, което оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Нарежете на ситни парценца захаросаните плодове, измийте и подсушете стафидите. Разтопете маслото, но внимавайте да не загори.

img0638_4

Разточете тестото на правоъгълна кора, дебела около 0.5-1 см., намажете я с около 2-3 с.л. разтопено масло. Поръсете равномерно със стафидите и захаросаните плодове, поръсете с кристалната захар, с ванилия и канела.

Навийте внимателно кората на стегнато руло и от него оформете венец, който прехвърлете в намазана с мазнина тавичка или застлана с пекарска хартия. Залепете двата кроя на рулото с яйчен белтък и с помощта на остър нож или готварска ножица направете малки разрези по цялата обиколка на венеца.

img0638_5

Оставете сладкиша да втаса отново, докато удвои обема си, след което внимателно го намажете с разбит жълтък.

Печете за около 30 минути на 180-190 градуса. Ако забележите, че корната коричка прегаря, а вътрешността все още не е изпечене, покрийте го с домакинска хартия или фолио и продължете печетето до „суха клечка“.

След изпичането извадете от ферната и покрийте с чиста памучна кърпа, оставете на изстине напълно. През това, пригответе портокаловата глазура – към пресятата пудра захар, бавно добавете портокаловия сок и бъркайте внително до получаването на хомогенна смес и залейте Великденската пита с нея, като допълнително поръсите с още сушени плодове, стафиди и ядки.

рецептата и снимките са от www.gotovim-doma.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,469 преглеждания

Comments are closed.