Великденска сладка пита
Продукти:
за тестото
1 голяма чаша прясно мляко (300 мл.)
2 яйца
50 мл. растително масло
50 гр. краве масло
¾ ч.ч. захар
щипка сол
4-5 ч.ч. бяло брашно
40 гр. прясна мая
за пълнежа:
50-60 гр. стафиди
30-40 гр. захаросани плодове
¼ ч.ч. кристална захар
ванилия
1 ч.л. канела
1 с.л. краве масло
за портокаловата глазура:
2-3 с.л. пудра захар
2-3 ч.л. пресен портокалов сок
Приготвяне:
Пригответе средно меко тесто, което оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Нарежете на ситни парценца захаросаните плодове, измийте и подсушете стафидите. Разтопете маслото, но внимавайте да не загори.
Разточете тестото на правоъгълна кора, дебела около 0.5-1 см., намажете я с около 2-3 с.л. разтопено масло. Поръсете равномерно със стафидите и захаросаните плодове, поръсете с кристалната захар, с ванилия и канела.
Навийте внимателно кората на стегнато руло и от него оформете венец, който прехвърлете в намазана с мазнина тавичка или застлана с пекарска хартия. Залепете двата кроя на рулото с яйчен белтък и с помощта на остър нож или готварска ножица направете малки разрези по цялата обиколка на венеца.
Оставете сладкиша да втаса отново, докато удвои обема си, след което внимателно го намажете с разбит жълтък.
Печете за около 30 минути на 180-190 градуса. Ако забележите, че корната коричка прегаря, а вътрешността все още не е изпечене, покрийте го с домакинска хартия или фолио и продължете печетето до „суха клечка“.
След изпичането извадете от ферната и покрийте с чиста памучна кърпа, оставете на изстине напълно. През това, пригответе портокаловата глазура – към пресятата пудра захар, бавно добавете портокаловия сок и бъркайте внително до получаването на хомогенна смес и залейте Великденската пита с нея, като допълнително поръсите с още сушени плодове, стафиди и ядки.
рецептата и снимките са от www.gotovim-doma.ru
4,446 преглеждания