• No categories

Най-полезните напитки за децата през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_girl-drinking-juice.jpg

Като добри родители ние се стараем те да получават винаги най-доброто. В тази връзка обръщаме специално внимание на това к какво ги храним, с какво ги обличаме и как ги възпитаваме. Но понякога пропускаме нещо много елементарно –  с какво утоляваме жаждата им. Този въпрос е от особена важност в най-горещите летни дни, тъй като е пряко свързан с охлаждането на детския организъм, когато децата играят на открито и губят много течности. Разбира се, всяка майка носи достатъчно количество минерална или изворна вода, но малките деца лесно се отегчават от нея и лесно пренасочват вниманието си към други, не толкова полезни течности. Най-лесно е да се изкушим да купим на детето си готова напитка, която обаче обикновено съдържа захар, оцветители и консерванти. Тя има интересна опаковка и децата лесно биват привлечени от нея. Но, това освен, че не е изгодно от финансова гледна точка за родителите, е крайно вредно за подрастващия организъм на детето.

Подбрахме следните пет напитки, които децата лесно ще обикнат и ще пият с удоволствие, без никаква вреда за здравето.

Вода

Разбира се, тя си остава универсалната и най-полезна течност, която всеки човек трябва да приема ежедневно от най-ранна възраст. За да възбудите и задържите интереса към нея обаче, можете лесно да подобрите нейните качества като прибавите в шишето парченца от любимия плод на детето ви. През лятото това може да са малини, диня, праскови или комбинация от тях. Отлично средство за разхлаждане и ароматизиране на водата в летните месеци е прясната мента. Добър резултат дава и щипка джинджифил.

Домашна лимонада

Газираната лимонада от магазина не съдържа нищо полезно, затова опитайте да привлечете вниманието на детето си с домашна. Тя е идеална за освежаване, пълна е с витамини и се приготвя лесно и бързо.

Необходими са сочен лимон, лъжичка кафява захар и вода. Измийте лимоните и ги залейте с вряла вода. Изцедете сока и го смесете с водата, добавете захарта или друг естествен подсладител и разбъркайте докато се разтвори. Резултатът е прекрсна, полезна и разхлаждаща напитка, която поднесена атрактивно, ще стане любима на всички у дома.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на витамини и антиоксиданти, лесно утолява жаждата и повишава съпротивителните сили на организма.

Когато го пиготвяте на децата си, правете по-слаба запарка от него. Можете дса го подсрадите с малко кленов сироп, кафява захар, а за по-големите деца може и с мед.

Прясно изцеден портокалов сок

Само с вида си прясно изцедения портокалов сок привлича вниманието както на децата, така и на възрастните. Предлагайте го винаги, когато това е възможно, вместо портокалов сок от кутия. Съвсем скоро, детето ви изобщо няма да забелязва пъстрите картонени опаковки, в които няма грам полезни вещества.

Айрян

Айрянът е прекрасната напитка от вода и кисело мляко, което всеки българин познава отлично. Той идеално утолява жаждата и доставя на организма безценни хранителни вещества и микроелементи.
Ако киселото мляко е домашно подквасено, ще сте спокойни и сигурни какво точно давате на детето си във всеки момент.

Разбира се, не само тези, а и всички други домашно приготвени напитки, които приготвяме с натурални съставки и не съдържат консерванти, захар и изкуствени оцветители са по-добрата алтернатива на тези от магазина.

Това не е излишен лукс, а здравословна грижа, с която децата могат да приемат още като бебета и да я продължат, когато пораснат.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

58,895 преглеждания

Comments are closed.