Вдигат прага за получаване на детски надбавки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
purvite-sedem

Таванът на дохода, при който семействата ще взимат детски надбавки се вдига. От 1 юли 2016 година той да бъде 400 лева, вместо досегашния от 350 лева, предвижда проектобюджетът за догодина.

Това на практика означава, че близо 10 000 домакинства ще получат правото на детски надбавки. Към настоящият момент разчетите на социалното министерство показват, че от тази финансова придобивка се ползват около 500 000 домакинства.

От началото на 2016 г. влиза в сила ново изискване , което ще засегне родителите, които живеят на семейни начала, но не са сключили граждански брак. В момента при изчисляване на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки се вземат предвид само доходите на майката. От догодина ще се изчисляват и приходите на бащата, при условие, че той и майката живеят на един адрес. По данни на НСИ през миналата година 58% от бебета са родени именно в семейства без брак. Това означава, че от средата на следващата година помощите на голяма част от родителите, които живеят на семейни начала без брак ще бъдат спрени.

Проектобюджетът за догодина предвижда размерът на детските надбавки за едно дете да е 37 лева вместо досегашните 35. За две деца помощта остава непроменена – 85 лв., за три – се вдига с 10 лева и от 120 ще стане 130 лв., а за четири – 140 лв. За всяко следващо сумата ще се увеличава с 20 лв., а не, както сега, с 35 лв.

Еднократната помощ при раждане на трето дете се предвижда да се увеличи със 100 лева и така от 200 да бъде 300 лева.

Според някой икономически експерти финансовите намерения на правителството относно демографската политика са твърде символични.

 

www.purvite7.bg

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,775 преглеждания

Comments are closed.