В Пловдив въвеждат първи метода “Монтесори” в детски градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

638125


“Това е поредната стъпка в политиката ни за подобряване условията в детските градини”, коментира кметът Иван Тотев.

“Образователната ни система е консервативна и се гледа много премерено на всяка промяна, но община Пловдив винаги е приветствала новите идеи и възможности, затова сега ще е първата община в България, която ще въведе метода, познат на света от над 100 години”.

В момента се обучават 25 педагози от 5 градини – “Майчина грижа”, “Мирослава”, “Буратино”, “Велимира” и “Мир”. 10 ще са пилотните групи, в които обучението ще започне в края на годината, като в системата за записване в детските градини те ще бъдат обозначени специално.

“Таксите си остават същите, записването в тях също ще става по сегашните правила”, поясни кметът.

Голямата цел на Общината е в следващите 3 години броят на групите, обхванати от този метод, да нарасне с 10%. През есента пък се планира и втори обучителен цикъл на педагози, за да може да бъдат включени детски градини от различните райони на града.

“По метода “Монтесори” се преподава в повече от 100 страни в света”, коментира Ренета Венева, специалист по “Монтесори”.

“Сърцевината на този метод е мотото “Помогни ми, за да си помогна сам” – т.е. у децата се развива самостоятелност и независимост още от най-ранна възраст и всяко само има възможността да свърши куп задачи, които са по силите му – да си приготви закуската, да си почисти масичката, да си премести столчето”, разказа тя.

Методът “Монтесори” е уникален начин за научаване. Вместо да “преподава” на децата понятия, средата е приготвена така, че да стимулира интереса на детето и спонтанното му желание да учи.

Обкръжаващата среда позволява на детето да действа независимо и да участва в собственото си образование. Когато на детето се даде възможност да избира и да вижда резултата от избора си, неговото самочувствие и увереност се повишават и помагат на детето да е по-уверено, щастливо и независимо.

Д-р Мария Монтесори е родена през 1870 г. в Италия. На 26 години завършва медицина в Университета в Рим и става първата жена лекар в Италия. Изучава още антропология, педагогика и психология.

източник: www.plovdiv24.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,740 преглеждания

Comments are closed.