Три рецепти за вкусни печива с био брашна
***
Коледни меденки
Славата на лимеца е напълно заслужена, заради изключителните хранителни свойства, а брашното от него е идеално за приготвяне на формов хляб с мая, сода или квас, различни сладкиши и дребни сладки, соленки и хрупкави крекери. Приготвените с такова брашно печива се отличават със зърниста, но много приятна консистенция и макар да не стават пухкави, са невероятно вкусни. Глутенът в лимеца няма нищо общо с този в хибридната пшеница и се отличава с ниска токсичност.
Необходими продукти:
5 яйца
5 с.л. кафява захар
5 с.л. течен мед
5 с.л. топло разтопено масло
5 ч.ч. София Мел Био брашно от лимец
1/4 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. лимонтозу
подправки за меденки: канела, карамфил, джинджифил, ванилия
ядки – орехи, лешници, бадеми (каквито имате и каквито обичате)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. След това смесете останалите сухи съставки, включително и подправките, в купа и направете “кладенче”, в което изсипете предварително разбитите със захарта яйца, течния мед и разтопено масло. Омесете твърдо тесто, което оставете на хладно да си “почине” половин час. След това разточете кора и изрежете с формички различни фигури. Ако кората е по-дебела, меденките ще са по-меки и обратно, ако кората е по-тънка, меденките ще са по-хрупкави. Пекат се на слаба фурна – до 130-140 градуса, защото могат лесно да изгорят, обикновено 10-12 минути са напълно достатъчни. Тези меденки, също като всички останали коледни сладки имат дълга трайност и можете да ги направите седмици преди празниците. В затворен стъклен съд или картонена кутия могат да издържат няколко седмици, стига хлапетата ви да не ги подушат, тогава ви гарантираме, че ще изчезнат за броени минути.
3,911 преглеждания