Три рецепти за вкусни печива с био брашна
***
Тиквено брауни с шоколад
Много домакини се страхуват да използват ръжено брашно за своите печива, защото смятат, че то ще ги направи „тежки“ и лепкави“, но то по нищо не отстъпва на всяко друго, дори напротив, придава на сладкишите специфичен и неповторим аромат, който ще ви пристрасти още повече към печивата, без да подлага на риск теглото и здравето ви. Ръженото брашно съдържа по-малко глутен и повече хранителни вещества и влакна, а това помага за запазването на здравословно тегло, намалява риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, също така подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт. Запознатите казват, че колкото по-тъмен е цветът на ръженото брашно, толкова по-силен е вкусът и ароматът му.
Необходими продукти:
За шоколадовата плънка:
3/4 чаша разтопено масло
200 гр. черен шоколад за готвене, нарязан на парчета
2 яйца
½ ч.ч. кристална захар
½ ч.ч. София Мел Био брашно (пшенично или ръжено, или смес от двете)
½ ч.л. ванилова есенция
За тиквеното тесто:
3 ½ ч.ч. София Мел Био брашно (пшенично или ръжено, или смес от двете)
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
½ ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. растително масло
2 ч.ч. тиквено пюре
3 яйца
Начин на приготвяне:
Първо пригответе шоколадовата смес.
Сложете маслото и шоколада в стъклена купа и ги разтопете в микровълновата печка или на водна баня. Разбъркайте добре, така че да се смесят напълно и оставете сместа да се охлади. Отделно смесете захарта и брашното, добавете ванилията и яйцата и разбийте до получаване на хомогенно тесто. Смесете с охладената шоколадова смес и оставете настрана, докато приготвяте тиквената смес.
За тиквената смес вземете голяма купа и смесете всички сухи съставки. В друга купа разбъркайте маслото и тиквеното пюре, след което го прибавете към сухата смес. Прибавете едно по едно яйцата, като бъркате след всяко до пълното му усвояване от тестото.
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Пригответе си две правоъгълни кексови форми, които можете да застелете с хартия за печене.
Изсипете в първата ¼ от тиквената смес. Отгоре сложете ½ от шоколадовата, като внимателно я разстелете, така че да не се смеси с тиквената. Залейте с още ¼ от тиквеното тесто.
Повторете същото и във втората кексова форма.
Сладкишът се пече около час на 180 градуса. За да проверите дали е готов, в края на това време направете теста с клечка. Ако клечката е чиста при изваждането, време е да извадите печивото от фурната.
Оставете го да се охлади във формата за около 5 минути, след което можете да го извадите от нея, така че да се охлади напълно.
Как да направите коледни меденки с лимецово брашно ще разберете ТУК
3,914 преглеждания