Три рецепти за вкусни печива с био брашна
***
Соден хляб
Когато у дома е свършил хлябът, а навън духа и вали и не ви се слиза до магазина, можете да “спасите положението” като направите бърз соден хляб, без втасване. Това е една много лесна и бърза рецепта, затова и често предпочитана от домакините, защото отнема не повече от 45-50 минути, а вкусът й е неповторим и запомнящ се.
Необходими продукти:
350-400 гр. София Мел био пшенично брашно
½ ч.л. сол
½ ч.л. сода за хляб
щипка захар
3-4 с.л. олио или зехтин
300 мл. кисело мляко (айран)
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете всички сухи съставки – двата вида брашно, солта и содата, разбъркайте.
Направете кладенче, в което изсипете млякото и с помощта на вилица разбъркайте до получаването на меко тесто. Ако ви се стори много лепкаво или прекалено твърдо, може да добавите съответно мляко или брашно.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете добре.
Оформете на кръгла питка и леко притиснете отгоре, така че да се получи плоска.
Сложете хляба в тава върху хартия за печене.
С нож направете разрези в горната част на питката и печете около 30 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
Хлябът е готов, когато като по почукате по кората, звучи „кухо”.
Извадете и охладете върху метална решетка. За да омекне коричката му и за още повече аромат, непосредствено след изваждането на хляба от фурната, можете да го намажете с краве масло.
Сервирайте го топъл с чубрица и бяло саламурено сирене или с всяка друга домашна гозба.
Рецептата за Тиквено брауни можете да видите ТУК
3,912 преглеждания