Til-Gur ke Ladoo – оригинална индийска рецепта, подходяща и за деца над 1 година
11/2 чаша печен бял сусам
1/4 чаша печено кашу
1/2 чаша джагъри или кокосова захар
2 ч.л. Ги (пречистено масло)
на върха на чаена лъжичка – зелен кардамон на прах
Запечете сусама на ниска температура в подходящ съд в продължение на 8 минути, като непрекъснато разбърквате. Същото направете и с кашуто. Смелете сусама и кашуто в блендер или мелничка. Загрейте маслото Ги в дълбок тиган с незалепващо покритие, добавете останалите продукти и разбъркайте добре. Оставете на слаб котлон за 4 минути, като разбърквате непрекъснато.
Преместете сместа в чиния и я оставете са се охлади за 1-2 минути, след което с навлажнени длани късайте малки парчета от нея и ги оформяйте като топчета. След като изстинат напълно ги приберете и съхранявайте в плътно затваряща се кутия. Може да се консумира и без сместа да се оформя допълнително.
Рецептата е подходяща за деца на възраст 1-3 години, както и за всички други възрасти. Хранителната стойност на тази рецепта е много висока, затова е важно да се дозира с мярка.
Препоръчителната доза да деца на 1 година е ¼ чаена лъжичка на ден.
Til-Gur ke Ladoo е подобрява работата на мозъка, грижи се за здравината на мускулите, костите, ноктите и косата, влияе положително на имунната система и е отличен източник на желязо, магнезий, калций и още много полезни вещества.
Прекрасна рецепта за месеците, в които организмът изпитва някои дефицити и пролетна умора.
Мона Кошик, Индия
Фондация “Девам” – Индо-българска общност за изкуства и култура
За Сдружение “Мулти култи колектив”
снимка: Pinterest
4,859 преглеждания