Създават “изкуствена утроба” в помощ на недоносените бебета (+видео)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseni-deca-k

Екип от учени от Филаделфия е създал изкуствена утроба, която ще осигури оцеляването на недоносените бебета, информира Ройтерс.

Разработката е дело на научен колектив, начело с д-р Алън Флейк. Устройството е тествано върху зародиши на агнета, съответстващи на 23-тата гестационна седмица при човека. Ембрионите успели да  се развият без проблем в портативния пластмасов инкубатор.

Изкуствената утроба ще бъде готова за използване от хора след 3 до 5 години, като учените изтъкват, че разработката не е предназначена да сложи край на бременността, а ще помогне на недоносените бебета да попаднат в безопасна среда, в която да се доусъвършенстват, ако са родени преждевременно.

За разлика от традиционните инкубатори, “извънматочният уред” имитира условията в майчината утроба. Бебето е заобиколено от течност, близка по състав до амиотичната. Това улеснява поддържането на стерилна среда, докато в традиционните инкубатори това е невъзможно, поради наличието на въздух.

Всяко трето бебе, родено преди и в 23-та гестационна седмица от бременността има шанс да оцелее. С “изкуствената утроба” този шанс ще се увеличи значително, защото тя ще има ролята на преходна среда между истинската майчина утроба и външния свят, която ще осигурява надеждно извънматочно развитие на все още крехкия детски организъм.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,210 преглеждания

Comments are closed.