Стихчета и приказки, които да четем на децата, според възрастта им – от 0 до 2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
prikazki-bebe-chetene

В предстоящите четири материала ще прочете заглавията на онези стихчета, приказки, басни и книжки, които всяко дете трябва да чуе първо от вас преди да се научи да чете само, а когато порасне и само да прочете.

Наред с това ще разберете и по какъв начин да ги четете на детето си – с каква интонация, в каква обстановка и по кое време, а също и какво да предлагате на децата си да четат когато пораснат.

Книги за деца от 0 до 2 години

Независимо от ранната възраст на детето, не си мислете, че е достатъчно само да имитирате четене. Децата в тази възраст слушат и разбират много от нещата, които чуват ние да произнасяме, макар да ви се струва, че за детето е по-важно как е книжката на вкус, защото в тази възраст малките опознават света чрез устата си. Макар и на някои да им се струва напълно абсурдно да четете приказки на толкова малки бебета, не се обезкуражавайте. Първо, защото децата получават така ценни емоции от контакта си с вас и второ, когато чува по-често човешка реч, толкова по-лесно то се научава да говори. Особено полезни в тази възраст са песничките и кратките стихчета, детето идеално възприема ритъма и различните интонации.

Как да им четем?

Много е важно това да се случва в покойна атмосфера, без играчки, издаващи звуци, които ще разсейва детето, без компютър или телевизор, които да работят.

Четете изразително и с емоция, произнасяйте правилно всички звукове и думи, когато се налага забавяйте или ускорявайте темпото – това много забавлява бебетата. Демонстрирайте на живо действията на героите от съответната приказка или стихче – как мучи кравата, какво прави козата, как ходи мечката, как ръмжи тигърът.

Бебетата и изобщо децата бързо се разконцентрират, затова щом забележите, че интересът вече е изчерпан, се заемете с друга задача или сложете бебето да поспи.

Какво да четем на детето от 0 до 2 години?

Кратки правилно римувани стихове за животни и книжки-играчки.

Например:

„Зайченцето бяло“

„Катеричка“

При мама и при татко

„Крокодил“

Поспалив, но вежлив

Жаба Жабурана

„Тик-Так“

„Тръгнал Кос“

„Баба Жаба“

„Щурчо“

„Щъркел“

„Новина“

„Комарче“

„Зайо“

Задави се Меца

„Маша и мечокът“

„Дядовата ръкавичка“

„Братче и сестриче“

Педя човек, лакът брада

Работна Мецана

„Горската аптека“

Гъбарко

Медената пита

Баба и внуче

„Дай, Бабо огънче“

 

www.purvite7.bg

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

142,273 преглеждания

Comments are closed.