Стара хартия за нова книга

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-hartia-za-nova-kniga-2015-Plovdiv

Стара хартия за нова книга е инициативата, която ще провери колко хора в Пловдив, Русе и София са готови да се разделят с килограмите ненужна хартия в дома си и да зарадват децата си с нова книга.

На 5 септември от 10:00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив за първи път в града ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането ̶ как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и предаде 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“ и Община Пловдив, ще продължи до 14:00 ч. със забавления за малки и големи.

В програмата са включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките – София, много музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади. Предвидена е екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД, както и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. Над 4200 деца се включиха в двете издания на инициативата през 2013 и 2014 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 24 тона хартия и получиха 4200 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 300 дървета.

През 2015 г. акцията ще се проведе за първи път в три града:

Пловдив (5 септември)
Русе (12 септември)
София (13 септември)

За трета година книгите и природата ще съберат хората с поглед, насочен към бъдещето, в което, благодарение на книгите, децата ще станат преуспяващи възрастни, а въздухът, който дишат, ще е по-добър, защото каузата на „Стара хартия за нова книга“ е била и тяхна кауза.

Децата заслужават в името на тяхното бъдеще дасе погрижим за природата и да ги научим да четат!

 

Събитието в Пловдив е подкрепено от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Ентусиаст“, „Фют, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „БГ книга“; „Албо груп“, ОП „Чистота“ – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,411 преглеждания

Comments are closed.