Силата на майчините думи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_176200295

Силата на думите е огромна. Думите могат да разболяват, но и да лекуват. Обикновено най-простите думи въздействат най-силно. Те най-често изразяват чувства като любов, привързаност, приемане, състрадание. Ако казвате някои от тези фрази на децата си дори докато спят, децата ще пораснат по-спокойни, по-уверени и по-лесно ще понасят различните душевни и физически неразположения.

Ето кои са най-честите фрази, които можете да изричате на децата си:

„Аз съм твоята майка и ти си моето дете“ – тази фраза ще ви помогне, ако усещате връзката с вашето дете крехка и слаба, ако е нарушена йерархията в семейството и ролите не са ясно разпределени.

„Аз съм голяма, а ти малък“ – тази фраза отново е свързана с йерархията. Тя помага децата да заздравят връзката с майката. Докато са малки децата са много по-облекчени когато майката е в доминантна роля.

„Аз ти давам, а ти вземай“ – тази фраза би била от полза когато майката се опитва да дава от собствената си енергия на детето и така да стимулира самочувствието му.

„Ти си най-добрият син за мен“ – Ако имате повече деца, непременно ги споменете когато изричате тази фраза, за да не накърните техния образ пред детето на което говорите.

„Ти си синът, от който имаме нужда“ – това помага на детето да осъзнае своята стойност и да се научи да цени собствените си качества. Особено полза има в случаите, когато сте склонни непрекъснато да го сравнявате другарчетата му, но не в негова полза.

„Не е нужно да правиш за мен нищо специално, аз те обичам такъв какъвто си“ – тази фраза не е за това, че детето може да не измие чиниите след вечеря, а за това, че не е нужно заради конкретен човек да носи неприсъщи за него отговорности.

„Много се радвам, че те има“ – фразата помага на неосъзнатите родители, които са станали такива твърде рано, много важно е деца на такива родители да израснат с убеждението, че те са желани деца.

„Радвам се, че си момче“ – ако, например, сте искали и очаквали момиче не бива да сте разочаровани, че имате момче, защото това разочарование ще се пренесе върху детето ви.

„Баща ти и аз много те обичаме, ти си нашият син“ – ключовата дума тук е „наш“. Тя помага на родители, които са склонни да се самоизтъкват като единствен и основен родител, да признаят важността на другия. Децата не са къшей хляб, които да чупим и делим.

„Ти си точно като баща си“, „Твоят баща е най-добрият баща за теб“, „Обичай и уважавай баща си и вземай пример от него“ – тези фрази ще са ви от полза, ако имате конфликт с бащата на детето, ако той не се грижи за него и за семейството ви. Но и за тези родители, които са заедно, фразата е полезна. В случаите, в които майката не приема бащата и не му позволява да се грижи активно за детето съща биха били от полза.

Съжалявам“ – фразата е подходяща за дните, в които не е имало разбиране, а наказания и разочарования. Не е необходимо да молите за прошка – тя нарушава йерархията. Но да се извинение и да кажете, че много съжалявате, си струва.

Гордея се с теб“ – особено полезна фраза, когато се опитвате да направите от детето си уверен човек, който трябва да вярва в силите си. Тя помага на деца, които са много различни от другите.

Обичам те“ – само две думи, но с такава магическа сила! Инвестирайте в това чувство без страх и съмнения и с цялото си сърце.

 

По материали от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Развитие

Етикети:

62,921 преглеждания

Comments are closed.