Седем рецепти за вкусни зеленчукови пюрета за бебета над 6 месеца
Пюре от картофи и тиква
Необходими продукти:
100 гр. картофи
100 гр. тиква
масло
1-2 мерителни лъжички адаптирано мляко или кърма.
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се в малко вода. Пасират се с предварително сварената тиква. Към сместа се прибавя адаптираното мляко/кърмата и маслото и се разбърква добре.
Пюрето е подходящо за деца над 6 месеца.
Пюре от броколи/карфиол и картофи
Необходими продукти:
2 средно големи картофа
5 средно големи розички броколи или карфиол
бучка краве масло.
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка кипнете около две чаши вода, в която сложете картофите и броколито да се сварят до омекване. Когато са готови, отлейте част от бульона и намачкайте зеленчуците, при нужда добавете още малко бульон от варенето и пасирайте само с няколко пулса на пасатора, за да не се превърне пюрето в лепкава каша от картофите. Добавете маслото и сервирайте.
Рецептата е подходяща за деца над 6 месеца.
Пюре от картофи, моркови и тиквичка
Необходими продукти:
1 тиквичка
2 моркова
2 средно големи картофа
3 с.л. адаптирано мляко или кърма
1 к.л. масло
щипка сол.
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват и се сваряват в леко подсолена вода, след което се пасират и към тях се добавят маслото и адаптираното мляко или кърмата.
Пюрето е подходящо за деца над 6 месеца.
Пюре от картофи и моркови
Необходими продукти:
2 картофа
2 моркова
1 глава лук
магданоз
1 ч.л. масло.
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се сварят и се пасират с част от бульона, в който са се варили. Накрая се прибавят маслото и свежия магданоз.
Пюрето е подходящо за деца над 8 месеца.
Пюре от картофи, моркови и грах
Необходими продукти:
3 картофа
1 морков
1/2 ч.ч. грах
1 глава лук
1 с.л. масло
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на едро и се сваряват, след което се пасират. Накрая се прибавят маслото и свежия магданоз.
Пюрето е подходящо за деца над 8 месеца.
Пюре от цвекло и морков
Необходими продукти:
1/2 глава червено цвекло
2 моркова
20 грама краве сирене
вода
1 с.л. разтопено масло
Начин на приготвяне:
Нарязаните на парчета зеленчуци се сваряват на пара. Пасират се заедно със сиренето и се прибавя разтопеното масло.
Рецептата е подходяща за деца над 8 месеца.
Пюре от моркови
Необходими продукти:
120 гр. моркови
6 гр. масло
120 мл. прясно мляко
1 – 2 ч.л. брашно.
Начин на приготвяне:
Морковите се задушават в малко вода докато омекнат, след което се пасират.
Брашното се запича и след това се сварява в половината от млякото и едва след това се прибавя към пасираните моркови. Сместа се разбърква добре и се прибавя останалото мляко. Оставете на котлона още 3-4 минути като постоянно го бъркате, за да не загори. Накрая се прибавя маслото.
Пюрето е подходящо за деца навършили 10 месеца.
51,966 преглеждания