Домашна бебешка кухня, приготвена по правилата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby eating

Хубаво нещо са готовите бебешки пюрета и детската кухня, защото те ни спестяват много време и суетене в кухнята над миниатюрни дози храна, която задължително трябва да отговаря на куп изисквания и условия, за да я одобри малкия-голям човек. Поради тази причина мнозина майки предпочитат готовите бурканчета, но трябва да признаем, че домашната храна в повечето случаи е по-питателна, по-вкусна, а често и по-евтина алтернатива на готовите бебешки пюрета.

*Ето няколко лесно изпълними условия, за да гарантирате безопасността и здравето на своето дете.

1. Винаги избирайте пресни и висококачествени продукти.
2. Избягвайте непастьоризираното мляко, защото може да съдържа болестотворни бактерии, които да причинят сериозни заболявания.
3. Не използвайте пчелен мед преди детето ви да навърши 5 години, защото макар и много полезен, е силно алергизиращ.
4. Домашно приготвените консерви от баба по-добре оставете за тати. Макар да са домашно приготвени, те вероятно съдържат добавена захар, повече от необходимото количество сол и оцет. Вашето дете няма нужда от това.
5. Избирайте продукти, за които сте сигурни, че са максимално естествени и натурални.

*Бебетата са с твърде чувствителни стомахчета, затова когато приготвяме домашна храна за тях, трябва да сме изключително стриктни при спазването на следните правила:

1. Личната хигиена и измиването на ръцете, поддържането на изрядно чисти посуда и прибори, които използваме за приготвянето на бебешката храна са на първо място.
2. Използвайте различни дъски за рязане на месо и зеленчуци.
3. Преди да се заемете с нарязването на плодовете и зеленчуците ги измийте старателно,  дори педантично, с течаща вода и четка, която е предназначена само за това, дори ако след това предстои да ги белите, в това число дини, пъпеши, тикви.
4. Съхранявайте месата и млечните продукти в най-студената секция на хладилника. Прибирайте ги в него веднага след като се приберете от магазина.
5. Гответе месата достатъчно продължително време, за да сте сигурни, че всички болестотворни микроорганизми  ще са елиминирани в края на термичния процес.

*Съхраняване и претопляне на бебешката храна за повторна консумация.

1. Основното правило тук е – винаги изхвърляйте остатъците от купичката на вашето дете.
2. Никога не оставяйте готвената бебешка храна на стайна температура за повече от час.
3. Не съхранявайте в хладилника сготвената бебешка храна с месо за повече от 24 часа и за повече от 48 часа ако е без месо.
4. Не замразявайте детските порции, а също и не хранете бебето си със съхранявана във фризера храна.
5. Ако искате да приготвите по-голямо количество храна за детето си, по-добре разпределете порциите в бурканчета с метални капачета и вакуумирайте  – за храни с месо варете 2 часа, за зеленчукови и плодови пюрета най-малко 30 минути. Въпреки, че сте вакуумирали храната по този начин, редно е тя да бъде използвана в рамките най-много на две седмици.

За повече предложения, посетете нашата рубрика Бебешка кухня 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,272 преглеждания

Comments are closed.