• Няма категории

Сандеш със сос от горски плодове (от Индия)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

„Всъщност не исках да ставам готвач, а спортист. Много исках да играя крикет, но в Индия това е голямо предизвикателство и е свързано с много разходи. Така че изоставих тази мечта и започнах да уча кулинария”, казва индийският готвач Пракаш Мишра. През 2002 г. той успешно завършва кулинарен институт в Ню Делхи, Индия. Работил е в ресторанти TAJ, Continental и Crown plaza. Като главен готвач и собственик на ресторант Шафран шеф Мишра подкрепя идеята за здравословно хранене. Разказва за индийската кухня със страст и с удоволствие би обяснил на всеки всичко за подправките и тайните на традиционните вкусове.

_MG_0080-1_500


Сандеш със сос от горски плодове от Индия

За сандеш
1 л прясно мляко
1-1,5 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3 с.л. или повече палмова захар (palm jaggery) или кафява захар (на вкус)

Сложете млякото да се вари. Постелете дълбока купа или тава с тънък памучен плат. Когато млякото заври, намалете огъня. Добавете лимоновият сок и разбъркайте. Когато млякото се пресече, спрете огъня. Изсипете цялата смес върху плата. Хванете четирите му края и ги съберете, за да отстраните течността. Леко измийте под течаща вода получилото се сирене paneer, за да премахнете киселината на лимона. Поставете нещо тежко върху сиренето paneer за около 30 мин., за да отстраните колкото се може повече от водата.

След това преместете сиренето paneer върху голяма чиния или поднос и започнете да го месите с ръце, докато сместта не стане гладка и без бучки. Добавете захарта и месете още 2-3 минути, докато захарта се стопи.

Поставете сместа в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Бъркайте непрекъснато на тих огън в продължение на 9-10 мин. В началото сместа ще бъде гладка, после влагата лека-полека ще се изпари. Сместа трябва да остане леко влажна, а не напълно суха.

Оставете сместа да се охлади и отново започнете да я месите, докато получите гладка консистенция. Оформете на кръгли плоски топки. Можете да сервирате сандеш веднага (вижте по-долу) или да го сложите в хладилник. Ако го оставите на стайна температура, ще се развали.

За соса
100 г горски плодове
50 г захар
100 мл вода
1-2 с.л. царевично нишесте
½ ч.л. ванилия

Поставете горските плодове, захарта и водата в малка тенджерка и я сложете да заври на среден огън, като разбърквате от време на време. Намалете огъня и оставете сместа да къкри 5 мин. В малка купичка разбъркайте царевичното нишесте с 2 с.л. студена вода. Добавете го към горските плодове и оставете на слаб огън още 2 мин., докато се сгъсти. Добавете ванилията и разбъркайте. Свалете от огъня и изчакайте да изстине.

Сервиране
4-5 филирани бадеми или 10-12 златни стафиди за украса

Сипете соса в чиния и върху него поставете няколко от вече готовите кръгчета сандеш. Поръсете с ядките или стафидите.

Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”.

Вижте още автентични рецепти от целия свят тук.

multi kulti logo

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,048 преглеждания

Comments are closed.