С раждането на бебето се раждат и родителите или защо бебеносенето не е просто ексцентрична хипарска приумица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(интервю с Ани Събева)

Децата, особено малките имат нужда да бъдат гушкани, милвани, прегръщани. През първите две-три години от своя живот те нямат нужда от скъпи играчки и вещи. Основното от което те се нуждаят е близост и топлина, а родителите им са хората, които могат да им я осигурят. Когато децата са достатъчно гушкани и носени като малки, те порастват спокойни и здрави.

Бебеносенето е процес, какъвто е и кърменето и поради тази причина практикуването му е естествено и лесно. То дарява бебетата и техните родители със споделена близост и още повече любов. Именно тези първи моменти на близост са от огромно значение за по-нататъшното развитие на детето като самостоятелна личност.

Ani-i-Sof

За да е възможно още по-приятно бебеносенето, на помощ на родителите идват слинговете и ергономичните носилки и е прекрасно, че все повече родители избират да бебеносят.

За значимостта на бебеносенето, как да се практикува и как да се изберат нужните средства за него, разговаряме с Ани Събева, консултант по бебеносене, основател и собственик на Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library, учредител и член на Управителния съвет на Национална асоциация на бебеносещите в България и Слинго Фест.

Първите седем: Какво представлява бебеносенето, освен това, което самата дума ни разкрива?

Ани Събева: Бебеносенето всъщност не е нищо ново, това е нещо, което всеки родител прави от първия ден след раждането на бебето,  нещо, което е правено в миналото и което се прави и сега. Новото, което ние споделяме и което Роузи Ноулс  описва в книгата „Защо бебеносенето е важно“,  е носенето на бебето с  ергономични  носилки и това как правилно да се използват те, какви са правилните и безопасни позиции за носене на бебе и как е подходящо да се случва бебеносенето в отделните възрасти на бебетата в зависимост от етапите на тяхното развитие.

П7: Защо бебеносенето е толкова важно?

АС: За мнозина бебеносенето вече е добре познато, то е от особена важност, защото от него зависи емоционалното, физическото и неврологичното развитие на детето, но то е от огромно  значение и за майките. Най-важното е, че бебеносенето прави майките свободни и независими. Свободата да се разходим, спокойствието, че бебето е с нас, не се притесняваме за това дали му е студено, няма нужда да се притесняваме за храната му. Не на последно място, бебеносенето помага и на кърменето, а това прави всяка майка по-спокойна и по-уверена в себе си.

П7: Различават ли се носените от не-носените бебета?

АС: Много изследвания, правени в последните години, потвърждават факта, че носените бебета са по-умни, емоционално съзряват по-рано, а в по-напреднала възраст се справят по-лесно с предизвикателствата на живота в сравнение с бебета, които не са носени. Носените бебета контактуват по-лесно с околните, те по-рядко биват засегнати от болести на нервната система, при тези деца са по-редки и случаите на аутизъм. Това е така, защото когато носим бебето, то подсъзнателно се научава как да реагира правилно на всичко онова, което се случва в заобикалящата го среда.

Ani-i-deca.1

П7: Какво реално се случва, когато майката носи бебето си?

АС: Постоянният допир, контактът  на бебето с майката подпомагат обмена на хормони между тях. Това от своя страна стимулира работата на различните нервни центрове в мозъка. Всички знаем, че бебетата ни се раждат недоразвити, те трябва да бъдат носени не 9 а 12 месеца             в утробата, но  поради физическата ни невъзможност да износим бебетата си докрай, те се раждат с незрели бели дробове, поради което дихателната дейност и сърдечния ритъм в началото са неритмични. Човешките бебета, заради тази незрялост, трудно регулират телесната си температура, дори зрението им е все още недоразвито, но когато бъдат гушкани и носени от първия ден след раждането, те усещат сигурност, чувстват се в безопасност, изразходват по-малко енергия, за да регулират жизнените си функции. Ние на практика им задаваме темповете на нашето дишане, на нашия сърдечен ритъм и телесна температура т.е. майката помага на бебето си, когато го носи до своето тяло да регулира жизнените си функции по естествен начин. Благодарение на способността си да се затоплят или изстудяват майчините гърди помагат на бебетата да терморегулират и така им помагат да повишат или намалят собствената си температура.

Носените бебета не изразходват енергия за регулирането на тези физиологични нужди, те са по-спокойни, наддават на тегло по-бързо и по-добре, по-бързо натрупват мускулна маса, по-добре се развиват чисто физически и успяват по-рано да разгънат тялото си и така по-рано заемат правилна стойка. Тези неща са вече много познати на родителите у нас. Това е благодарение на работата на консултантите по бебеносене, които работят у нас вече трета година. Те непрекъснато превеждат материали, книги, пишат авторски статии и така популяризират идеята. Логично продължение на тези техни усилия е появата на книгата на Роузи Ноулс – практикуващ личен лекар от Англия,  която се занимава усилено с разпространението на идеите, свързани с бебеносенето. Авторката на книгата „Защо бебеносенето е важно“ беше в България през май месец, на предния Слингофест тя говори за бебеносенето, за това как то е в състояние да помогне за подобряването на медицинските показатели, особено когато бебето е в болнична среда или е недоносено. Тя говори обстойно и за силата на контакта „кожа в кожа“, който е от изключителна важност както за бебето, така и за майката. Контактът „кожа в кожа“ в Европа се практикува като част от лечението в болниците, като лекарствено средство. За съжаление в България сме далеч от тази практика, но нашата работа е именно в тази насока – да покажем и на медицинския персонал, че има подходящи носилки, които могат да се използват в болнична среда, те са специфични, нямат общо с носилките, които се използват в ежедневието.

Нашите идеи и цели са да обучаваме и показваме на родителите и на медицинския персонал, че бебеносенето не е хипарска мода, а е нещо, което първо помага на майката и второ е от изключително голямо значение за развитието на детето. Заедно с първия контакт, кърменето и съвместния сън, бебеносенето има жизненоважна роля за всяко бебе и е в основата на привързаното родителство.

И още нещо: бебетата и малките деца много лесно се превъзбуждат, когато са в количка. Те виждат заобикалящия ги свят с всичките му светлини, шумове, миризми и разбира се, хората, които постоянно се надвесват над количката и ги ангажират със себе си. Бебетата нямат нужда от тези контакти и реално не искат да виждат непознати лица или да си контактуват с други хора освен с мама и татко, а когато са съвсем малки, те и не могат да си контактуват по начин, по който възрастните очакват. Често след такива срещи бебетата имат проблеми с кърменето, със съня, защото са психически претоварени, не могат да се отпуснат, да се хранят спокойно и да си почиват ефективно.

Ani-i-deca

П7: По какъв начин носенето на бебетата поощрява кърменето?

АС: От хормонална гледна точка, близкият контакт поощрява отделянето на окситоцин, хормонът на щастието, затова всички носени бебета и носещи майки са по-щастливи и усмихнати, отделно от това, окситоцинът помага да освобождаването на кърма, т.е. бебеносенето подпомага кърменето, защото близкият контакт, миризмата на бебето помага на майката да произвежда нужните количества кърма за него.

Ние често правим лекции съвместно  с консултанти по кърмене и бебеносене, като по този начин показваме на родителите у нас, че е напълно възможно родителите да бъдат привързани към своите бебета и тази привързаност няма как да създаде лоши навици. Тя  не е опасна, и това че родителите спят в едно легло с бебето на 1 годинка, не означава, че ще спят с него и когато е на 31 години.

П7: Колко популярна е историята на бебеносенето, от кога се практикува по света и у нас?

АС: Майките носят бебетата си от както свят светува. Това е най-естственият инструмент да откликнем на техните нужди. През последните години все повече се говори за привързаното родителство и бебеносенето като част от неговата основа, но ако погледнем в историята и по-конкретно към маймуните, то ние определено сме носили бебетата си още преди да станем хора, ако приемем Дарвиновата теория.

Към днешна дата теорията за бебеносенето получава все повече разбиране по цял свят, особено напоследък, привързаното родителство е познато в САЩ от 50-60 години. У нас е все още далеч от масовата практика, но набира все повече и повече последователи.

П7: Има ли  ергономични носилки за татковци и какви са ползите от бебеносенето за тях?

АС: О, да, бебеносенето е много полезно и за татковците. Те, ако сте забелязали, все по-активно се включва в отглеждането на детето още от първите дни, което е чудесна тенденция, защото едно дете има двама родители. Хубаво е, че патриархалните норми са вече в историята, когато се  е смятало, че майката гледа децата, а бащата трябва да се грижи за прехраната. В днешно време и майките, и татковците са ангажирани с отглеждането и възпитанието на децата, но и двамата имат кариери, работят усилено и е нормално бащите да се включват активно в грижите за децата. Все пак още от вътреутробното си развитие бебето чува гласа на таткото, вижда неговото лице сравнително рано в живота си, така че нормално е бебето да е свикнало с присъствието му още от времето преди да се роди. Съвсем в реда на нещата е бащите да използват слинг или раничка и да носят бебето по време на  разходка. Това дава възможност майката да се откъсне за малко от ежедневните си задължения и да се погрижи за себе си, за красотата си, за външния си вид.

Ние сме много положително настроени към идеята татковците да бебеносят. Няма нищо специфично или различно когато майката носи бебето и когато това прави таткото. Всяка една носилка, която става за майки е подходяща и за татковци.

Бебеносенето е за всички и е добре то да е споделено.

Много честа тенденция напоследък е дори бабите да носят. Те в днешно време са все по-млади, модерни  и работещи, ангажирани са и рядко имат достатъчно време, което да отделят за внуците си и бебеносенето е начин да получат повече удоволствие и удовлетворение от грижата за внучето.

Ani-family

П7: Има ли носилки, с които майките могат да се къпят заедно с бебета си?

АС: Има, да, водни слингове се наричат. Не е ясно каква точно нужда е наложила появата им, но те са факт, у нас се използват за плаж или ходене на басейн, но е много вероятно да са възникнали от нуждата майката да си вземе душ, например, заедно с бебето, тъй като няма на кого да го повери дори докато се изкъпе.

П7: Как тялото на майките се адаптира към тежестта на вече порасналото дете, когато го носи?

Ергономичната раница е точно за това, да разпредели тежестта по най-правилния начин, като дава възможно за най-добра позиция и на тялото на детето. Цялото тяло на носещия родител поема хармонично тежестта на детето, така че да няма претоварване или дискомфорт по време на носене.

Разбира се, ако е налице патология, е възможно да има нужда от специфични настройки на самата раничка или да има затруднения при носене. Но като цяло самата идея на ергономичните носилки и раници е да подпомагат тялото на носещия, така че да няма умора и претоварване само на определени мускулни групи, а тежестта да се разпределя пропорционално върху цялото тяло.

Много по-удобно и по-лесно е да се бебеноси, отколкото да се бори човек с количка, особено по тесните тротоари и неравните улични настилки, освен това по-големите деца могат да се носят на гръб, където мускулите са много по-големи, използва се силата и на масивната площ на целия таз и костите на целия скелет, така че тежестта на детето да се поеме от цялото тяло на родителя равномерно.

Редно е да отбележим и това, че майката свиква с тежестта на детето постепенно, по същия начин както с трупането на излишни килограми, тя го е носила девет месеца и то е нараствало постепенно, така че тялото се е грижило да развие нужната мускулатура, необходима за износването на тази тежест и ако няма патологични отклонения, майчиното тяло възприема носенето на бебето за нещо напълно естествено, а не като излишен товар.

П7: Има ли значение типа раждане – естествено или с Цезарово сечение, за бебеносенето?

АС: Не, няма! Независимо по какъв начин е родила една жена, тя  може да носи бебето си от първия ден на неговия живот. Бебеносенето може да започне веднага. Разбира се, ако има някакви усложнения от раждането или друго заболяване, което налага отделяне на бебето от майката, бебеносенето може да се отложи с колкото време е необходимо, при всички други случаи то може да се практикува непосредствено след раждането.

Всяка майка трябва да си гушка бебето, независимо от това как е родила.

Бебеносенето има огромно значение за майката и от хормонална гледна точка, тъй като подпомага възстановяването на нейния организъм, помага за свиването на матката и служи за превенция срещу следродилна депресия.

Всяка майка трябва да е близо до детето и всяко дете близо до майката.

П7: С какво е хубаво да се започне бебеносенето – слинг, носилка, ергономична раничка?

АС: Започва се със слинга, еластичен слинг, ринг слинг, има и хибридни носилки – това са първите средства за носене, които са подходящи за бебета. Слингът реално е универсална носилка, тя е подходяща за новородено и можете да носите детето, докато вие решите, докато ви е удобно и приятно.

Ергономичните раници са подходящи за периода след третия-четвъртия месец, те са бебешки размер и за вече проходили деца.

П7: Имат ли размери слинговете и раничките?

АС: Слинговете имат размери, които зависят от телосложението на майката, не от големината на бебето. Дължината на слинга зависи от обиколките на майката, а не от килограмите или сантиметрите на бебето. При слинга има и различни видове връзвания. Изобщо слинговете са много разнообразни и често родителите се пристрастяват към тях до такава степен, че се превръщат в колекционери. Има слингове, изработени от най-различни материи, в различни десени и буквално изкушават майките и татковците да имат повече от един. Това е така и поради факта, че един слинг може да е уникален по своя дизайн, шарки и степен на удобство.

Повечето хора, които носят бебета си, често си взимат по няколко слинга, това става нещо като хоби, особено за онези двойки, които са наясно с идеята, че ще имат повече от едно дете. Познаваме родители, които буквално стават колекционери на слингове.

Слинговете се превръщат в нещо като аксесоар за повечето майки. Така както някои от нас колекционират чанти или обувки, така има майки, които колекционират слингове.

***

В книгата на Роузи Ноулс „Защо бебеносенето е важно“, всеки родител ще открие за себе си причините, поради които бебеносенето е смислено занимание, както и много препоръки как това да става по правилния начин. Описани са и много лични истории, чрез които майки и татковци, медицински специалисти и педиатри разказват лични истории и споделят опит от и за бебеносенето и за това как то променя начина на живот на хората, променя и начина им на мислене.

Можете да си я поръчате от ТУК.

knigi

снимки: Cattleya Photography Studio

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,990 преглеждания

Comments are closed.