По какво се различават бебетата, родени с операция от останалите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

caesarean-section

Вагиналнто родените бебета се снабдяват с повечето от чревните си бактерии от майките си, но това не се отнася за родените с цезарово сечение, у които повечето бактерии са свързани с болничната среда, пише БТА, цитирайки информация от Ройтерс  Не е ясно какво въздействие може да има това различие върху бъдещето здраве на децата. Получените резултати не разубеждават жените да раждат със секцио, но отвориха прозорец към малко познат стадий от развитието на имунната система, поясниха авторите на изследването.

“Първите седмици от живота са от съществено значение за развитието на бебешката имунна система, но знаем малко за този стадий – заяви един от ръководителите на изследването Питър Брокълхърст от университета в Бирмингам, Англия. – Ще следим здравословното състояние на тези бебета, докато растат, за да установим дали ранните различия в чревния микробиом водят до здравни проблеми.”

В изследването участвали специалисти от Лондонския университетски колеж, лондонския институт “Уелкъм Сангър” и университета в Бирмингам. Те прибегнали до дешифриране на ДНК, за да анализират 1600 проби от чревни бактерии от 175 майки и почти 600 бебета. В пробите от майки и бебета на 4, 7 и 21 дни били установени най-значими различия между двата метода – у вагинално родените бебета имало повече свързани със здравето бактерии, отколкото у родените със секцио деца.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър”.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,938 преглеждания

Comments are closed.