Раждане с дула – защо?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2_1410697068_1427391030

Дулите не вземат решения вместо родителите, не проектират собствените си желания и цели върху раждащата жена. Просто я подкрепят.

От няколко години жените в България могат да раждат с дула – жена, която е до тях, за да им помага и да ги подкрепя. Все още обаче практиката не е популярна, особено извън големите градове. Много болници не допускат никакви външни лица по време на раждането.

И все пак интересът към услугата, която дулите предлагат, расте.

Ето с какво може да помогне дулата на семейство, което очаква бебе?

Непрекъсната подкрепа

Жените имат комплексни нужди по време на раждане. Освен високо ниво на медицинските грижи и присъствието от партньора си, те имат нужда от непрекъсната подкрепа, от това да се чувстват удобно, да бъдат окуражавани и да се зачита достойнството им.

Имат нужда от индивидуална грижа според обстоятелствата и предпочитанията им. Ролята на дулата е да обхваща всички тези неклинични аспекти, нужни за раждането на едно дете.

В почти всички култури през всички времена жените по време на раждане са били заобиколени от други жени. Много художествени изображения на раждането включват поне две други жени, подкрепящи родилката.

Една от тях е акушерката, която отговаря за безопасността на майката и бебето, а другата жена или жени се грижат за удобството на майката. Съвременната дула е олицетворение на последното.

Помощ и информация

Ролята на дулата е да осигурява физическа и емоционална помощ, както и да предоставя информация на жените и техните семейства за различните възможности при планирането на раждането.

Дулата предлага помощ и съвети за обезболяване чрез дишане, релаксация, движение и смяна на различни пози. Тя помага на жената и нейния партньор да разберат какво се случва в хода на раждането и какви са опциите пред тях.

Грижа преди, по време и след раждането

Обикновено дулата се запознава със семейството, което очаква дете дни, седмици или дори месеци преди самото събитие. Важно е да се опознаят, за да може дулата да бъде максимално полезна.

Преди раждането тя помага на майката със съвети за упражнения и хранене, отговаря на въпроси, свързани с предстоящото събитие, вдъхва спокойствие и увереност.

По време на раждането е до нея, помага й с алтернативни подходи за обезболяване, оказва емоционална подкрепа. Веднага след раждането дулата оказва незаменима помощ за добро начало на кърменето и плавното адаптиране към новата ситуация в семейството.

Какво не правят дулитe?

Дулите специализират в използването на немедицински умения и не извършват клинични процедури като прегледи или следене на тонове. Те не поставят диагнози и не предписват лечение.

Най-важното е, че дулите не вземат решения вместо родителите, не проектират собствените си желания и цели върху раждащата жена. Просто я подкрепят.

 

Този материал е любезно предоставен от www.HighViewArt.com – сайт за визуална култура

 

Прочетете още:

За моята дула – от Илияна

Моята дула Елена – причината да родя и да кърмя без притеснения

Защо домашно раждане в 21 век?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,761 преглеждания

Comments are closed.