Ранното ставане през учебната година вреди на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchenici-sun-ranno-stavane

Системното недоспиване може сериозно да навреди на децата в предучилищна и училищна възраст. Това твърдят експерти, провели проучване сред 15 000 американски ученици. Според тях учебните часове би трябвало да започват най-рано в 9 часа сутринта.

У нас в повечето училища първият звънец бие между 7:30 и 8 часа сутринта. Причината е, че учениците са разделени на две смени и ако първата не започва толкова рано, то втората ще приключва прекалено късно.

Според американски невролози ранното ставане при децата и тийнейджърите влияе негативно както върху здравето им, така и върху успеха им в училище.

Лекарите споделят, че поради сънливост по-големите ученици прибягват до употребата на напитки, съдържащи кофеин и дори до енергийни напитки, който имат изключително вредно влияние върху подрастващия организъм. Те са и причината поради която много деца често се оплакват от учестен пулс и развиват хипертония в ранна възраст.

От Американската академия по медицина на съня казват още, че здравето  на децата, които не спят достатъчно може сериозно да пострада, а последствията да засегнат имунната система, концентрацията и паметта.

От своя страна учителите споделят, че в по-късните часове – 5-ти и 6-ти час повечето ученици вече са доста разсеяни и трудно се съсредоточават.

Психолозите от своя страна са категорични, че повечето случаи на проявена агресия се дължи именно на недостатъчно сън. Недоспалите деца са раздразнителни, проявяват нисък праг на чувствителност към шум и други външни дразнители и липса на толерантност към околните.

Към настоящия момент обаче изместването на началото на учебните часове в 9:00 часа е невъзможно, категорични са от нашето просветно министерство. Те уточняват още, че за да се случи подобна промяна всички училища трябва да преминат на едносменен режим на работа, а подобна промяна, ако изобщо бъде предприета, ще отнеме поне десет години.

По информация от nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,216 преглеждания

Comments are closed.