Опасни връзки: Затлъстяването при децата и битовата химия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

children-and-detergents

Обикновените домакински препарати и битова химия може би са сред основните рискове за наднорменото тегло при децата, смятат канадски учени. Те свързват тази зависимост с промените в чревната флора на детските храносмилателни системи, които домакинската химия, предизвиква.

Учени от няколко университета в Канада, публикували резултатите от новите си проучвания в CMAJ (Канадска медицинска асоциация Journal), съобщават за своето изследване, обхванало 757 бебета. В него те разглеждат детската чревна флора на деца от 3-4 месечна възраст до 3-4 години в съответствие с графиките за растеж на Световната здравна организация за индекса на телесна маса (BMI). Данни за излагането на децата на дезинфектанти, детергенти и екологични продукти за почистване на дома са измерени чрез отговорите на майките чрез специални въпросници.

Резултатите показват, че промените в чревната флора на бебетата на възраст от три до четири месеца са най-съществени при деца, които живеят в домове, често почиствани с домакински дезинфектанти и използването на агресивни почистващи препарати за повечето повърхности в дома.

При тези бебета нивата на бактериите Haemophilus и Clostridium са значително занижени, за сметка на това обаче се отчитат по-високи нива на Lachnospiraceae. Lachnospiraceae са семейство бактерии от порядъка на Clostridiales, срещащи се в чревната микрофлора на бозайниците, в това число и на човека. Проучването показва, че честото почистване с дезинфектанти е свързано с увеличаване на бактерията Lachnospiraceae. Дори при кърмените бебета и в някои случаи, в които е установена употреба на антибиотици, количеството на Lachnospiraceae се запазва по-висока.

“Открихме, че при кърмачетата на възраст 3-4 месеца, които живеят в домакинства, които се почистват с дезинфектанти поне веднъж седмично, са налице два пъти по-високи нива на Lachnospiraceae. При същите деца на възраст три години, индексът на телесна маса е по-висок отколкото при децата,  който живеят в домове, в които не се използвани тежки дезинфектанти, докато са били бебета.“ споделя изследователката от екипа Анита Козирский.

Екологичните почистващи средства, основани на натурални продукти, се свързват с по-малък риск от проява на подобна зависимост.

Екипът е установил, че бебетата, които живеят в домакинства, които използват екологични и природосъобразни почистващи препарати, имат различна микрофлора от тези, които живеят в домакинства, в които се използват дезинфектанти и детергенти. При тях вероятността да са с наднормено тегло е много по-малка.

Екипът предполага, че децата, които обитават домове, редовно почиствани с еко-почистващи препарати, е по-малко вероятно да са с наднормено тегло, когато достигнат до 3-4 годишна възраст. Обикновено употребата на био продукти и екологични препарати за почистване на дома са свързани и с по-здравословен начин на живот на цялото семейство, в това число и стремеж към по-екологично издържани хранителни навици като цяло, което има пряко отношение и влияние върху чревната микрофлора и конкретно върху телесното тегло.

По материали от www.huffingtonpost.ca

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,244 преглеждания

Comments are closed.