Започва кампания за ранна диагностика на рак на млечната жлеза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rak-na-gurdata1

Инициативата за ранна диагностика на карцином на млечната жлеза, подкрепена от Столична община, се осъществява за шеста година. В инициативата участват Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Специализираната болница за активно лечение по онкология, Александровска болница, болница “Св.Анна”, АГ-болница “Св.София”, както и Военна болница.

В кампанията ще участват и пловдивската болница “Св.Георги”, и варненската “Св.Марина”. Всяка година се отделят близо 350 хиляди лева, като до момента са били прегледани над 16 хиляди жени, уточни Барбалов.

В момента се изпълнява и скриннигова програма за рак на простата сред мъжете, като до края на годината се очаква да бъдат прегледани близо 4 хиляди пациенти. Тази година се изпълняват и скринингови програми за белодробни заболявания и за заболявания на щитовидната жлеза, предаде БТА.

Почти двойно се е повишила заболеваемостта от рак на гърдата сред жени в групата 30-35-годишна възраст, показват данни от миналата година.

Подобни кампании трябва да се финансират и от фирми-производители на лекарства, предложи директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

На 24 октомври пред НДК ще бъдат пуснати близо 1200 балона в памет на починалите от рак на гърдата.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,374 преглеждания

Comments are closed.