Проблем с кърменето: разранени зърна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_mom_baby_breastfeed_white.jpg

Болезнените и разранени зърна НЕ са нормален страничен ефект от кърменето. Кърменето не е и не бива да бъде болезнено за майката – всъщност, болката е предупредителен знак, че нещо не е наред и трябва да се оправи своевременно.
На първо място, още преди да прочетете статията, си запишете час за среща с консултант по кърмене (http://lalechebg.com/http://www.podkrepazakarmene.com/). Важно е да се уточни каква е причината за проблема и да се отстрани. Обикновено разранените зърна се възстановяват от само себе си, след като се премахне причината.

Каква е причината?
Най-често това е неправилно засукване на бебето, което причинява ужасна болка при сучене и в последствие е причина за разранените и кървящи зърна. Коригирането на засукването става с лека промяна на позицията на бебето.
Ако използвате помпа за изцеждане на млякото, трябва да проверите дали я използвате правилно. Понякога причината за разранените зърна е в помпата. Някои жени използват висока скорост на изцеждане, което често се превръща в причина за разраняването на гърдите. Като капак, някои помпи имат предпазители за зърна, които обаче са прекалено малки. Покажете помпата си на консултанта по кърмене, за да прецени дали всичко е наред с начина, по който изцеждате млякото.

Ако бебето има млечница (гъбична инфекция в устата), може да ви я предаде. Млечницата често е причина за силно болезнени и разранени зърна, придружени от сърбежи, дразнене, зачервяване и пробождащи усещания в дълбочина на гърдата – по време и след кърмене.
Зърната на майката могат да се разранят и когато има много суха кожа или кожна екзема. Екземата може да се прояви като белеща се, зачервена кожа или участъци от кожата – болезнени и раздразнени. За този проблем трябва да се обърнете към кожен специалист.
Друга възможна причина за разранените зърна може да е късата юздичка на езика на бебето – тъканта, която свързва езика за долната част на устната кухина е прекалено къса или се захваща за предната част на езика му. Късата юздичка може да е причина не само за проблеми с кърменето и разранени зърна на гърдите, но и за по-нататъшни проблеми с развитието на съзъбието, челюстта и захапката. Затова ако бебето има къса юздичка (и това е уточнено от консултант по кърмене), трябва да се заведе на специалист-хирург, който с кратка манипулация отстранява проблема (юздичката се срязва).

Какво да направя?
На първо място, се обадете на консултант по кърмене, с помощта на който да установите какъв е проблемът. Той може да ви даде и практически съвет.

Докато кърмите:
Проверявайте, как бебето засуква. Правилното захапване е когато бебето поема зърното плюс по-голямата част от долната страна на ареолата. Когато бебето е засукало правилно, езикът му лежи върху долната устна и има дори и малко разстояние между тялото ви и ноздрите – за да може да диша, докато суче. Ако нещо от тези неща не е на линия, значи бебето не е засукало добре. В такъв случай, пъхнете пръста си между гърдата и устата му, за да „разхерметизирате“ захапката (разваля се вакуума между устата на бебето и гърдата ви) и бебето пуска зърното. След това му давате да засуче отново. Не се притеснявайте ако по време на кърмене се наложи да го накарате няколко пъти да засуче отново – това е важен урок за него, който трябва да научи още в самото начало.

Ако зърната ви вече са разранени, започвайте кърменето с по-здравата или не-болезнена гърда (ако има такава) и оставяйте болезнената за после, когато бебето не е толкова гладно.
За кратко поставяйте студен компрес върху болезнените зърна точно преди кърмене, за да притъпите за кратко болката  – която е най-силна в началото.

След кърмене
Най-доброто лекарство за разранени зърна е сместа от бебешка слюнка и мляко, която остава след кърменето. Тя съдържа вещества, които помагат на кожата да се възстанови, подхранват я и я овлажняват. Затова противно на съветите на повечето лекари, не мийте често гърдите си – преди и след кърмене, защото с миенето отмивате естествените защити на кожата. Докато кърмите не е нужно да спазвате по- стриктна хигиена на гърдите от преди – примерно един душ на ден е напълно достатъчен.

Ако имате кървящи зърна и гной, тогава трябва да лекувате мястото с подходящи мехлеми, които могат да ви бъдат предписани от лекар или консултант по кърмене. Това обикновено е медицински ланолин за разранени зърна, а вече има и продукти, които съдържат ланолин в комбинация с други съставки и подпомагат бързото заздравяване.

Мога ли да кърмя, въпреки това?
Можете. След като сте открили причината за проблема и сте предприели стъпки към отстраняването му, гърдите ви ще започнат бавно да се възстановяват и скоро ще можете да кърмите с удоволствие и без болка. Не е необходимо да спирате кърменето, освен ако то не е прекалено болезнено за вас.

aroma-balsam

Съветът на Здраве мама

За оздравяването на кожата на зърната е важно тя да може да диша – носете свободни дрехи от естествени материи, изчаквайте зърната да изсъхнат добре след кърмене, нанесете подходящ продукт, който да облекчи проблема ви, след което поставете сутиена или блузата обратно върху тях.
Ако кърменето е прекалено болезнено, спрете за малко и започнете да изцеждате млякото с помпа за ден-два, докато кожата на гърдите се възстанови.

600х

Създаден за периода след раждане, балсамът подпомага успешното кърмене, като създава защитен филм, който предпазва и подхранва деликатната зона на зърната. Комбинацията от ланолин и палмово масло подобряват еластичността и предпазват кожата от изсушаване и нацепване. Балсамът е безвреден при поглъщане.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28,114 преглеждания

Comments are closed.