Привързано родителство или как да оцелеем през първите месеци след раждането на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebenosene

В последно време много се говори за привързаното и естествено родителство. Какво точно означават тези термини?

Има много и различни интерпретации и тълкувания. Най-лесно може да се обяснят така: Една майка да се грижи за детето си, вслушвайки се предимно в неговите нужди, дарявайки го с много любов и следвайки естествените ритми на своето бебе и на природата, като същевременно поставя граници и възпитава в добродетели.

Звучи логично, лесно и естествено, нали?
Да, но какво реално се случва след раждането?
Бебето плаче почти денонощно.

Върху главата на майката се изсипват хиляди съвети за това как да овладее положението и тя реално се губи някъде между тях, уморена след раждането и след поредната нощ, в която не е успяла да се наспи. А междувременно отново е дошло време за кърмене. В този момент всяка майка е готова да послуша всеки съвет, само и само бебето й да се успокои и да спре да плаче. Тогава се случва най-лошото. Майката губи увереност, че може да се справи, а това е най-ключовият момент, който се оказва решаващ за овладяването и положителния изход от ситуацията. Защото увереността на майката допринася и за успокояването на бебето. И ако майката е спокойна и сигурна в себе си, всички биха заживели мирно и щастливо – без плач и без безсънни нощи.

Как обаче в този динамичен и доста изтощителен период майката да успее да поеме контрол над ситуацията и да придобие увереност?

На помощ идват специалистите. Заповядайте на практическата лекция „Как да оцелеем след раждането“, на която те ще споделят опит и изпитани методи и начини за овладяване на ситуацията.

Тема 1: Какво е микробиом и каква е връзката между микробиома на майката и този на бебето? Как да обогатим микробиома на бебето и да намалим коликите? Какво е значението на храненето на майката?
Лектор: Борислава Люцканова, нутрициолог и основател на издателство „Вдъхновения“.

Тема 2: Как хомеопатията може да ни помогне през бременността, в динамичния преход от последния триместър на бременността към следродилния период и в първите опити за успешно кърмене? Хомеопатия в помощ на майката и на бебето.
Лектор: д-р Зорка Угринова, специалист по обща медицина и лекар хомеопат, главен секретар и член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) и преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.
Тема 3: Кърменето – мисията възможна! Как да започнем? Кои са най-честите препятствия, през които трябва да премине една майка, за да е сигурна, че кърмата ѝ е достатъчно хранителна и в точното количество за нейното бебе? Болезнено ли е кърменето? Каква е ролята му за връзката между майката и бебето? Ами ако не мога да кърмя?
Лектор: Десислава Пеева, акредитиран лидер в Ла Лече Лига и сертифициран консултант по кърмене към Международния борд на сертифицираните консултанти по кърмене IBCLC.Тема 4: Пълноценен бебешки сън с по-малко плач. Бебешкият сън е от ключово значение и за бебето, и за майката. Но как да научим бебето да заспива само и без плач? Колко време трябва да спи бебето? Няма ли да будува цяла нощ, ако е спало цял ден? Каква е връзката между съня и израстването на бебето?
Лектор: Ива Петкова – консултант по ранно детско развитие.Тема 5: Бебеносенето като форма на общуване между майката и бебето. Лесно, практично и полезно! Защо бебеносенето е важно? Какво трябва да знаем за него? Демонстрация на връзване на еластичен слинг, тъкан слинг и слинг с халки.
Лектор: Ani Sabeva, консултант по бебеносене, съучредител на Националната асоциация на бебеносещите България, основател на Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library с клонове в София и в Русе.
Кога? 25.09.2019 г. от 16:00 часа
Къде? център Естествени идеи (София, ул. “Московска” 27 Б, тел: 02 986 6180)

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

869 преглеждания

Comments are closed.