Държавата предлага защитата от уволнение на хора с увреждания да отпадне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_jena-v-invalidna-kolichka.jpg

Отпада защитата при уволнение на хора с увреждания. Промяната е записана в новия законопрект, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

По закон хората с трайно намалена работоспособност – 50 и над 50 на сто, са защитени от уволнение. Сега обаче държавата предлага закрилата да отпадне.

„Работници, които в момента са боледуващи и започват работа, няма да ползват защитата, уредена в Кодекса на труда”, обясни Любомира Аршинкова от Министерството на труда и социалната политика.

Причината за предложената в законопроекта промяна е бизнесът.

„Има работодатели, за които тази усложнена процедура за освобождаване представлява психологически проблем да назначават хора с увреждания, те вече няма да имат този проблем. Премахването на тази норма е положително”, коментира Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

И социалното министерство, и бизнесът уверяват, че ощетени няма да има.

„Самият ТЕЛК не ни позволява да работим. Аз, ако се чувствах 100% неработоспособен, нямаше да уча, нямаше да си намеря работа и да стигна до тук”, казва Стефан, потърпевш от промяната.

Ако защитата при уволнение отпадне, тя ще важи не само за хората, които тепърва ще започнат работа, но и за тези, които вече са назначени.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

783 преглеждания

Comments are closed.