Приучаването към гърне и естествената бебешка хигиена

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

potty-training_600x380

В живота на всяко малко дете идва моментът, в който то трябва да придобие хигиенните навици на възрастните. Иначе казано да спре да пишка и ака в пелените си и да стане самостоятелно, като голям човек.

Има изписани цели книги, които напътстват родителите как да приучат детето да извършва естествените си нужди на предвидените за облекчаване места. А в последните години това става сякаш на все по-късен етап. В магазините се продават еднократни пелени за 25-36 килограмови деца! Успоредно с това се появяват изследвания, уверяващи родителите на такива деца, че приучаването към гърне е стресиращо и дори може да увреди детската психика, ако се прави на по-ранен етап от развитието.

Като противовес на това, скорошно британско изследване с тревога насочи вниманието към факта, че все повече деца нямат умения да владеят пикочния си мехур при постъпването си в училище. Възниква парадоксът, при който, вместо учителите да започват да учат децата да четат, те трябва да се занимават с предаването на базови хигиенни навици!
Най-вероятно истината е някъде по средата, а в крайна сметка всеки ще намери пътя за себе си и детето си. Нека да поговорим за един от тези пътища, наречен:

Естествена бебешка хигиена – ЕБХ

Идеята на ЕБХ почива върху разбирането, че всяко човешко същество се ражда с усещането за чистота. При това, ние, възрастните, сме тези, които „учат“ малките да си вършат работа в пелените. Това се дължи на неща като незнание, липса на опит, но донякъде и на факта, че ни е по-лесно, насърчаван от производителите на еднократни пелени през десетилетията. Едва след като усърдно сме разрушили вроденото усещане за чистота, с дългото отлагане на приучаването към гърне, започваме да се чудим, защо детето среща трудности да контролира естествените си нужди.

Според ЕБХ бебета са способни и могат да контролират естествените си нужди, стига да им бъде дадена възможност. Всяко време е подходящо за създаване на навици и приучаване към гърне, но колкото по-рано, толкова по-добре. Условно казано, ще използваме термина „гърне“, защото можете да започнете далече преди детето да е готово да седи само. ЕБХ би могла да се практикува още от самото раждане на вашето бебче! На много от нас това би им се сторило невероятно или дори скандално. Но дали е така?

Ако се разтърсите из стари книги от началото на миналия век, когато не сме разполагали с привидното улеснение на еднократните пелени, ще прочетете, че младите майки са учени да повиват детето си възможно най-кратко и да заменят пелените с гащички около четвъртия – петия месец от раждането. Това се е правело с цел детето да се научи на чистота, за пестене на време и труд. Майките ни, а дори някои от нас, са приучавани да контролират нуждите си още на шест месеца. Какво тогава пречи това да става и с децата ни?!

Как да започнем?

Слушайте и наблюдавайте бебчето си! Връзката между вас е много важна. А бебетата са напълно способни да ви покажат, че изпитват нужда от облекчение. Ако едно бебе желае да се изходи, то подава знаци на родителя, дали с присвиване, неспокойствие, звуци или плач. Успеете ли да улавяте неговите знаци, то ще започне да ви дава време, за да му помогнете при облекчаването.

Много родители, практикуващи ЕБХ, се сработват с бебетата си от самото начало. Други успяват да улавят момента само когато детето има нужда да отиде по голяма нужда, трети и четвърти имат временен успех при прилагането на ЕБХ. Както и да се развият нещата при вас, помнете – това не е състезание и няма нужда да бързате, защото някое друго дете не е пишкало в гащите си от първия път, когато му е било предложено гърнето. Всяко дете има свой темп.

Въпреки това в детското развитие има някои по-подходящи периоди за започване на ЕБХ. „Колкото по-рано, толкова по-рано“, би казал Мечо Пух. И въпреки че няма неподходяща възраст да започнете, с времето става малко по-трудно, защото детето, което вече е научено да се изхожда в пелената си, е загубило естествения си усет за своите нужди. Именно поради това е напълно възможно още с прибирането ви от родилния дом да започнете да прилагате ЕБХ.

Има някои основни моменти от денонощието, които могат да ви бъдат отправни точки при прилагането на ЕБХ. Например, още със събуждането, сутрин, предложете на бебчето си да се изпишка/изака – издържайте го над мивката, тоалетната или специално подготвен съд, като едновременно с това му подавайте ключов сигнал като „Пиш“, „Аки“ или друг имитиращ звук. При успех го похвалете, като пак назовете нуждата. Така бебчето започва да прави връзка между сигнала с постигнатия резултат. Постепенно то ще се пробва да задържа и да ви подава сигнали, когато иска да отиде до тоалетната.

Друг подходящ момент са минутите за хранене. Наблюдавайте дали бебето се облекчава преди, по време или след кърмене и го разповивайте и насърчавайте в тези моменти. Ако например бебчето ви ака по време на кърмене, предварително го събуйте и поставете купичка под дупето му, докато суче. Когато бебчето се изходи отново го похвалете и назовете ключовата дума.

Освен ключовите сигнали, друг голям помощник на родителите, практикуващи ЕБХ, са пелените за многократна употреба. За дете, което е с пелени, които не отвеждат 100% влагата от кожата им и оставят все пак усещане за мокрота, е много по-лесно да се научи отрано да показва, че има нужда. С многократни пелени, дори да не сте шампиони по ЕБХ, детето се научава на гърне по-рано в сравнение с връстниците си на еднократни пелени. От друга страна пелените са и стимул за вас по-често да проверявате дали детенцето се е подмокрило и евентуално да му предложите да се изпишка. Така то по-бързо изгражда новите си навици. После пътят към гащичките и гърнето е много по-плавен и лек.

Какви са ползите от ЕБХ?

Те са няколко основни, а дали за вас ще е водеща една или всички, преценете сами.

Здравето на бебето ви

Бебетата, чиито родители практикуват ЕБХ, са много по-рядко в допир с фекалиите и урината си. Така чувствителната бебешка кожа е суха и чиста, а децата по-рядко са засегнати от обриви, раздразнения и инфекции на пикочните пътища. С практикуването на ЕБХ, понякога подпомогнати от употребата на многократни пелени, спестявате на бебешката кожа непрекъснатия контакт с геловете и различни синтетични съставки, които са част от еднократните пелени. Нерядко именно еднократните пелени са сочени като източник на обриви, алергии и други проблеми.

Околната среда

Говорейки за различните пелени и употребата им, трябва да отбележим, че благодарение на ЕБХ спестявате на околната среда огромни количества бавноразградими отпадъци от еднократни пелени. Според различни изчисления, в периода от раждането си до навършване на около две – три години за едно дете се употребяват между 2 и 5 хиляди еднократни пелени. Представете си какво огромно количество боклук, който би останал на сметищата за идните 400 години, е това. Освен тях към сметката можем да прибавим и купищата мокри кърпички, направени от същия бавноразградим материал.

Семейният бюджет

Трето и доста важно предимство на ЕБХ е, че всички тези консумативи, които спестявате на природата, спестявате и на семейния бюджет. А тези средства далеч не са малко и без значение. Ако вземем споменатите 5000 еднократни пелени на средна стойност от 30 стотинки, сами можете да се уверите, че ще спестите поне 1500 лв. Прибавете към сметката и другите консумативи, като мокри кърпички, кремчета и пудри срещу подсичане.

Като цяло ЕБХ носи редица предимства за децата, здравето им, психологическото и емоционално съзряване. Не на последно място практикуването ѝ възпитава у тях самостоятелност, дисциплинира родителите и спомага за изграждането на по-здрави връзки между тях и децата им. Дори да ви се струва трудно, нищо не ви пречи да опитате. Потърсете допълнително информация, която в интернет е изобилна и започнете още днес!

Автор и практикуващ ЕБХ – Бойка Загорова
Close Parent
caboo.bg / pop-in.bg
facebook.com/CloseBulgaria

 

Вижте още:

Мебели и керемиди от… памперси

 

Обривите от пелени

 

Масаж на бебето

 

Бебе без пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,729 преглеждания

Comments are closed.