Швегадон – духовното сърце на Бирма

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shwegadon_pagoda

Шведагон Пагода е най-посещаваното място в Мианмар по време на празниците на водата и за Нова година, които по бирманския лунен календар ще се честват между 12 и 21 април т.г.

Златно

Златната „игла” на огромната централна ступа (будистки паметник) се вижда ясно от самолета и доминира над Янгон. Висока повече от сто метра, тя е най-забележителната постройка в града и един от символите на страната. Според древни свидетелства е построена преди 2500 години, което съвпада с времето на първия Буда, а и някои археолози уверяват, че е така. Тя е повреждана многократно от земетресения, най-разрушителното от които през 1768 г. Тогава целият коничен връх се срутил и се наложило да се конструира наново.

Корпусът й е покрит с над осем хиляди златни листа, а на „кубето” й са инкрустирани две хиляди скъпоценни и полускъпоценни камъни и още почти пет хиляди диаманта, най-тежкият от които е 72 карата. Вярващите се кланят редовно тук на мощите на четирима Буди и няколко косъма от главата на първия Буда, инициирал според преданията основаването на комплекса. Слуховете разпространяват умопомрачителни цифри за тонове злато и скъпоценности, които се съхраняват в подземията и се пазят от въоръжени до зъби брамански духове. Поради религиозни и политически ограничения това не може да бъде проучено и доказано и остава в сферата на приказните предположения.

Труднодостижимото щастие

Проблемът с Шведагон Пагода е докато се изкачат безкрайните стълби – добре че не са стръмни. Десетки сергии отстрани предлагат какво ли не – сувенири, ароматни пръчки, танака (бяла пудра, с която местните жени покриват лицата си). После се оказвате във вълшебен рай сред прекрасно поддържани сгради. Има четири входа, като някои части са достъпни само за мъже и монаси. Важно е да запомните откъде влизате, защото после можете да се загубите и да не си намерите спътниците и буса. Погледната от въздуха, централната ступа, дала името на комплекса, е с осмоъгълна основа. На всеки ъгъл има застинали митични същества – наполовина лъвове, наполовина грифони. Около внушителния монумент има още десетки религиозни обекти – статуи на Буди, светилища, храмове.

В северозападния ъгъл стои огромна камбана. Тя, заедно с всички останали, разпръснати навред, се удря с бамбукови палки. Кънтящият звук гони злото и привлича здраве и просперитет на богомолците. Шведагон Пагода е един от най-впечатляващите будистки религиозни комплекси на света и олицетворява най-доброто от архитектурата, скулптурата и приложните изкуства в Югоизточна Азия.

Раждането като намиране на място във Вселената

Миенето на статуите е непонятен ритуал за посетителя, докато не ни пресреща достолепен бирманец. „Знаете ли в какъв ден от седмицата сте родени”, ни пита и вади от джоба си малка книжка. На съпруга ми, който не знае, прави изчисления и определя деня вторник. Така посетителят може да отиде при „своята” статуя и да я полива с вода за здраве. Всички обикалят около централната златна ступа по посока на часовниковата стрелка, като се спират за молитва или среща с монаси. Параклисите наоколо се свързват с вярванията, че от раждането си човек има своето място във Вселената.

Според хиндуисткия браманизъм всеки ден от седмицата се олицетворява от различни животни. Така митичната птица Гаруда отговаря на неделя, тигърът – на понеделник, лъвът – на вторник, слонът – на сряда, мишката – на четвъртък, морско свинче е в петък и Нага, бирманският митичен змей, е в събота. Срещаме цели фамилии, дошли да се разходят, да се помолят, да направят даренията си от цветя и храна и да четат молитви с монасите.

shwegadon_pagoda_night

Културата

В Шведагон Пагода през цялата година се провеждат религиозни събития, свързани с бирманския лунен календар. Шествия от монаси се редуват с други от хора, облечени в тържествени одежди. Тук идват не само хиляди поклонници, които изпълняват духовните си практики, но и вярващи от цялата страна. Тази година Новата година посрещат на 17 април, като преди тази дата са празниците на водата, а след нея – новогодишните тържества. Те са свързани с основно измиване на реликвените статуи на Буда, медитации, четене на поучителни притчи от свещени книги и подаване на сладки и ориз за посетителите. Типичното за будистките храмове е, че трябва да се събуете и да ходите боси или по чорапи, независимо колко е чист подът. В Шведагон попадаме след основното чистене, но в планинските манастири, където има много маймуни и други животинки, положението може да е доста отчайващо за белите чорапки на префърцунения турист. Помагат торба стари чорапи в куфара и пакет мокри кърпички в раницата.

Кратка справка

Янгон (преди Рангун) е разположен край едноименната река и е най-големият град в Република съюз Мианмар (повече позната у нас като Бирма) с около 6 милиона население заедно с предградията. Столица е на страната от 1885 г., когато британците завладяват Горен Мианмар и с това приключва епохата на последното бирманско царство със столица Мандалей. През 2005 г. административно главният град се премества в Найпидо, но Янгон остава важен икономически и търговски център. Шведагон Пагода е не само най-големият религиозен комплекс в страната, но и едно от чудесата на Югоизточна Азия.

Инфо за пътешественици

За посещение на Мианмар (Бирма) е необходима входна виза. Най-близо се издава в Белград и е с продължителност около месец. За предпочитане е страната да се обходи с организиран тур, тъй като местните не говорят езици и самостоятелното пътуване отнема време и усилия. В големите градове обмяната на долари става при по-благоприятен курс. Местната валута е чат. Винаги разполагайте с дребни купюри за покупките си. Страната има над 8000 км речни пътища, а плаване между древните градове Баган и Мандалей по река Иравади с плоскодънна гемия е ценно преживяване. Писмата пускайте в официалните пощенски станции. В близко бъдеще крайбрежието и курортите на Мианмар в Бенгалския залив и Адаманско море ще бъдат една от туристическите изненади на страната. 

Благоприятни за посещение тук са месеците ноември-февруари, когато вали по-малко и не е толкова горещо. За разглеждане на храмовете изберете ранна утрин или залеза – не само защото има монаси и богомолци, които извършват своите ритуали и дават допълнителен живец на мястото, но и заради магическите златни отблясъци на неповторимото религиозно средище и по-поносимите температури. През нощта дискретно осветеният Шведагон е още по-впечатляващ и въздействащ. Ще ви предупредят, че трябва да сте прилично облечени – потници и шорти не са приемливи нито за мъжете, нито за жените. Носете малка бутилка с вода. Входът е 5 щ.д. 

Злато за закуска?

В Мианмар златото е символ и на просперитет, и на религиозно благоговение. Коването на златни листове е един от десетте национални занаяти (заедно с тъкането на фини платове, гравирането на лакирани съдове, рисуването върху обработен с пясък текстил), с които местните се гордеят и показват на чужденците. Посещаваме такова ателие, където момчета с червено-черни от дъвчене на традиционния бетел (стрито индийско орехче, увито в листа) зъби демонстрират майсторството си. Десетки хиляди удари с бамбуков чук върху кубче промазани хартийки превръщат пълнежа от миниатюрни късчета самородно злато в плоски тънки листове.

Според усърдието и заданието едно и също зрънце от ценния метал може да добие различни размери. После те се сортират по форми и размери, опаковат се поединично или по десет в комплект и се продават. Вярващите използват най-често варака, златните супер фини листове, за облепване  – така статуи, които са били мъничета, за няколко десетилетия стават великани от злато. Този ритуал се извършва както за измолване на здраве и просперитет, така и за благодарност. Продавачите твърдяха, че богати бирманци редовно слагат златно парченце върху плодовете за закуска и го хапват за повече сила и енергия.  

 

Автор: Бойка Велинова

Снимки: Бойка Велинова

www.bonboniera.bg

 

 

Други дестинации: 

5e33042adde7f32bf2736af8ccbefdd9_big   Удивителната Земя

Perperikon   Най-голямото монетно съкровище е в Перперикон

 

Статията е публикувана в бр.48 на в. Живот и Здраве

http://www.jivotizdrave.bg/index.php?page=article&id=13883 

Снимки: http://www.travelomyanmar.comhttp://www.airpano.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

2,904 преглеждания

Comments are closed.