Приказка за зъбките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kids_smile_93843559.jpg

Преди много-много години, в стари-стари времена живеел един малък червен дракон. Наричали го ЕЗИК. Той бил много непослушен и често правел бели. Затова хората го затворили във висока кула. Кулата имала само един прозорец – УСТА. Но дракончето ЕЗИК често се опитвало да излезе от кулата. Хората го виждали как се показва през прозореца УСТА.

За да задържат в кулата непослушния ЕЗИК, поставили малки бели камъчета – ЗЪБКИТЕ. Те пречели на червения дракон да падне. Не минало много време и ето, че приятелите на дракона ЕЗИК, малки и невидими червейчета дошли да му помогнат. Те влизали в белите камъчета-ЗЪБКИТЕ, наяждали ги и ги разрушавали.

Тогава на помощ на хората дошли безстрашните зъболекари. Само те знаели магическите начини да се преборят с невидимите червейчета. Борбата била трудна и дълга. С ловките си ръце зъболекарите не само прогонвали вредните червейчета, но и възстановявали разрушените ЗЪБКИ.

Зъболекарите имали на своя страна двама помощника – ЧЕТКАТА и ПАСТАТА. Дали на хората и децата четки. Всяка вечер и сутрин дечицата миели белите си ЗЪБКИ. Така с магията на миенето пречели на червейчетата да влизат и да ги разрушават.
И до сега малкия червен дракон ЕЗИК живее в кулата.От време на време наднича през прозореца УСТА. Но вече най-добрите му приятели са белите камъчета ЗЪБКИТЕ.

ЕЗИКЪТ с радост погалва измитите, чисти и здрави ЗЪБКИ.

автор: д-р И, Величкова, зъболекар и баба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,812 преглеждания

Comments are closed.