Първите зъбки на моето бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Физиологичен процес, а не заболяване … независимо от симптомите

purvite7_1

10 най-чести симптома и как да им противодействаме

  • Неспокоен сън – когато бебето се събуди през нощта от болката, не бързайте да го гушкате. Дайте му да пие малко хладна вода и опитайте с успокояваща музика.
  • Раздразнителност – не се сърдете на своето бебче, ако проявява раздразнителност, докато му пробиват зъбките. Дайте му залъгалки – гумени пръстени, специално изработени за „дъвкане“ от бебетата. Преди това леко ги охладете.
  • Лигавене – поради увеличеното количество слюнка е добре да подсушавате редовно областта около устата.
  • Чесане /пъхане на всичко в устата/ – Всичко в устата! Това е естественото противодействие на болката от страна на вашето бебе. Не упорствайте, няма да се откаже! По-добре му дайте подходящите гумени играчки за дъвкане
  • Раздразнение на кожата около устата/бузките/брадичката – обилното количество слюнка заплашва кожата на лицето – подсушете и мажете с подходящо кремче, за да избегнете истински разранявания на деликатната бебешка кожа.
  • Загуба на апетит – когато отказът не надхвърля две поредни хранения, няма място за безпокойство; болката от венеца разваля удоволствието от храненето със сигурност. Не насилвайте детето, а се опитайте да го предразположите с усмивка, с насърчителни и топли думи. Малкият човек усеща съпричастието.
  • Кашлица и лека хрема – повишеното слюноотделяне води до подобни симптоми, но ако са изолирани и не са в комбинация с други, характерни за настинки и инфекции, не се притеснявайте. Картинката е ясна, ако в рамките на няколко поредни дни не се засилват.
  • Повишена температура – все още е спорно дали е свързано с пробиването на първите зъбки или е сигнал за разболяване. Така или иначе, може да дадете на детето парацетамол, но ако в следващите три дни температурата не спадне, се обърнете към педиатър.
  • Диария – отново спорен симптом. Някои лекари считат, че може да е причинена от обилното количество слюнка. Все пак, ако се засили или не отмине в рамките на два дни, или пък имате съмнения за обезводняване, с обърнете към лекар.
  • Хематом на венците – малко синьо образувание, което не бива да ви притеснява. Давайте на детето хладни течности или направете хладен компрес – ще подейства добре.

purvite7_2

И въпреки сериозния списък от симптоми, не се притеснявайте – те надали ще се проявят съвкупно при вашето бебе. Със сигурност, обаче, съдействат за спад в имунитета и податливост към респираторни и стомашни инфекции. Затова в този период е добре да не променяте режима му, да не го захранвате с нова храна, да ограничите достъпа на външни хора, както и да следите само чисти (и безопасни!!!) предмети да попадат в устата му.

Само ако знаете колко бързо минава времето от първото зъбче до неговата смяна и срещата с … Феята на зъбките!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,549 преглеждания

Comments are closed.